Bakar 11. listopad 2019.

170 godina tradicije i ponosa Pomorske škole Bakar

170 godina tradicije i ponosa Pomorske škole Bakar

Svečanom akademijom u bakarskom Domu kulture Matija Mažić obilježeno je 170 godina Pomorske škole Bakar. Svečanosti su nazočili brojni uzvanici, među kojima mnogi bivši i sadašnji učenici najstarije strukovne škole u Hrvatskoj.

Svečano je danas bilo u bakarskom Domu kulture Matija Mažić, gdje je, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, obilježeno 170 godina Pomorske škole Bakar. Na dugu i bogatu povijest škole, njenu i sadašnjost i budućnost, osvrnuo se ravnatelj Gordan Papeš. 


“Vrijedan časnički kadar i njihova brojnost na vodećim svjetskim kompanijama dokaz su visokih kvalifikacija, prilagodljivosti i odgovornosti na zahtjevnom svjetskom tržištu rada”, poručio je Papeš, naglasivši kako je Pomorska škola Bakar jedna od najbolje opremljenih zahvaljujući kvalitetnoj suradnji i razumijevanju socijalnih partnera, resornog ministarstva, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Grada Bakra i Primorsko- goranske županije.


“Čast i zadovoljstvo je biti na čelu grada koji se može pohvaliti najstarijom pomorskom školom u ovom dijelu Sredozemlja. Teško je ne spomenuti koliko smo ponosni na svoju bogatu povijest i na povijest škole koja je postala simbol našeg grada”, poručio je bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.

Hrvatska trenutno ima više od dvadeset i dvije tisuće pomoraca, od čega čak petnaest i pol tisuća plovi na međunarodnoj plovidbi. Mnogi od njih svoj su pomorski put počeli upravo u Bakru.


“Hrvatska je poznata po kvalificiranim pomorcima, koji su hrvatski brend, cijenjen i tražen na svjetskom tržištu. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture stipendiralo je ukupno 1341 stipendista, od čega 971 učenika pomorskih škola. Više od 30% svih učeničkih stipendija dodijeljeno je učenicima Pomorske škole Bakar. To je još jedna potvrda školi jer je glavni kriterij u dodjeli stipendija uspješnost u obrazovanju”, rekao je Anđelko Petrinić, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture. 


“Našu županiju odlikuje duga tradicija pomorstva. Regija smo koja oduvijek živi od mora i na moru, a velike zasluge za održavanje i razvoj naše pomorske tradicije ima Pomorska škola Bakar, jedno od najstarijih pomorskih učilišta u Europi”, rekao je Erik Fabijanić, predsjednik Županijske skupštine PGŽ.


Svečanoj akademiji povodom 170. obljetnice osnutka Pomorske škole Bakar prisustvovali su mnogi sadašnji, ali i bivši učenici. Najstariji među njima, kapetan duge plovidbe, devedeset i trogodišnji Bakranin Srećko Fužinac pozdravio je okupljene, poručivši kako je Hrvatska mala zemlja koja stvara vrhunske pomorce. 

Svečanost su svojim nastupima uveličali Katje Budimčić, Ženska klapa Hreljin i Kulturno umjetnička udruga Sklad iz Bakra.