Bakar 16. travanj 2019.

240. godina Povelje Marije Terezije u Bakru

240. godina Povelje Marije Terezije u Bakru

Svečano otkrivanje spomenika replike Povelje Marije Terezije na prostoru Jaza u Bakru održat će se povodom 240. obljetnice proglašenja slobodnog kraljevskog grada Bakra.

Spomenik će 23. travnja u 18 sati svečano otkriti gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić i vlč. Nikica Jurić uz prisustvo bakarskih udruga: Gradske straže Bakar 1848, KUU Sklad i Bakarske gospode i kapetana.


Nakon svečanog otkrivanja, posjetitelji će moći uživati u interpretacijskoj turi "Šetnja s Marijom Terezijom",  kroz koju će na slikovit i zanimljiv način, oživjeti povijesne činjenice o razvoju Bakra za njene vladavine. 

Marija Terezija

Carica i kraljica Marija Terezija stupila je na vlast 1740. te nastavila promicati politiku svoga oca i podupirati razvoj trgovine i obrta. 1776. godine odredila je da se grad Rijeka zajedno s bakarskim posjedima koji leže na desnoj strani Karolinske ceste moraju pripojiti Hrvatskoj, dok grad Bakar, Bakarac i Kraljevicu treba prepustiti, odnosno predati na upravljanje Vojnoj krajini. Ovu odredbu je Marija Terezija promijenila naredbom od 05. rujna 1777. tako da su se Bakar, Bakarac i Kraljevica morali izravno pripojiti Hrvatskoj.

Poveljom od 13. svibnja 1778. Marija Terezija proglasila je Bakar slobodnom trgovačkom lukom i od područja na kojima su se prostirali kaštelanati Bakar, Hreljin i Trsat osnovala Bakarski municipij kojem su pripadali grad Bakar, općine Hreljin, Kraljevica, Bakarac, Praputnjak, Krasica, Škrljevo, Draga, Kostrena i Trsat.

23. travnja 1779. Marija Terezija je Poveljom uzdigla Bakar u slobodan kraljevski grad i podijelila mu grb i veću autonomiju u smislu gradskih statuta. Kao municipalni grad Bakar je samostalan, ima povlastice i šalje zastupnike u Hrvatski sabor.