Bakar 23. ožujak 2019.

5 razloga zašto je Bakar grad koji morate posjetiti

5 razloga zašto je Bakar grad koji morate posjetiti
Mnogo je različitih povoda za posjet predivnom Bakru, jednom od najstarijih gradova na sjevernom Jadranu, gradu bogate i burne povijesti. Izdvojili smo pet razloga zašto je upravo Bakar grad koji morate posjetiti.

1. Grad povijesti

Najjednostavnije rečeno Bakar je povijesni dragulj. Od dominantnog Frankopanskog kaštela što se uzdiže nad starim gradom, preko jedinstvenih bakarskih crkvi i kripti, sve do Turske i Rimske kuće te dalje do predivne Hreljinske gradine i Praputnjarskih prezida u Bakru se uistinu ima što za vidjeti.


2. Grad koji spaja zeleno i plavo

Bakar s lakoćom objedinjuje sve što naša najljepša- “zeleno- plava” županija ima za ponuditi. Naime, od plavog se mora, točnije od Bakarskog zaljeva, ovaj mali- veliki grad proteže kroz zeleni Gorski kotar sve do vrha predivnog Nacionalnog parka Risnjak.


3. Grad tradicije

Bakrani stare vrijednosti čuvaju "kao kap vode na dlanu". Simboli grada- pjenušavo vino “Bakarska vodica” i ništa manje poznati “Bakarski baškot” još se uvijek proizvode, a u očuvanju tradicije bakarskog kraja uvelike doprinose brojne udruge koje svojim djelovanjem čuvaju stare bakaske "užance".


4. Grad zabave

Brojna događanja tijekom godine privlače posjetitelje. No, u Bakru je svakako najzanimljivije u ljetnim mjesecima. Dok traje “Margaretino leto” u gradu se stalno nešto događa, a izdvojiti svakako treba spektakularnu “Pomorsku bitku”- rekonstrukciju povijesnog mletačkog napada na Bakar.


5. Grad koji ima dušu

Dugo je Bakar živio u oblaku dima iz koksare, koji je usporio razvoj grada. No, na neki je način upravo zahvaljujući industriji grad do danas ostao onakav kakav je nekada bio. Stara gradska jezgra posjetitelje poput vremeplova vraća u prošlost pa je šetnja drevnim Bakrom jedinstveno iskustvo.