Bakar 13. listopad 2019.

Apartmani “superhosta” s Kukuljanova puni cijele godine

Apartmani “superhosta” s Kukuljanova puni cijele godine

Umjesto prodaje obiteljsku je starinu preuredio i krenuo u iznajmljivačke vode. Danas, dvije i pol godine kasnije, Zoran Pavletić s Kukuljanova ostvaruje nevjerojatne turističke rezultate i inspiracija je mnogim iznajmljivačima.

Ispred stare obiteljske kuće na Kukuljanovu, koju krasi predivna okućnica s natpisom  “Majoli”, dočekao nas je, baš kao i brojne goste do sada, s osmijehom dobrodošlice.


U iznajmljivačkim je vodama Zoran Pavletić s Kukuljanova “zaplivao“ gotovo slučajno. Na nagovor kolegice odustao je od prodaje obiteljske starine i u travnju 2017. godine postao iznajmljivač.

“Kako sam bio u kreditu i nisam imao sredstava dva mjeseca sam razmišljao, prelijevao iz šupljeg u prazno. Na kraju sam dignuo novi kredit, zatvorio stari i krenuo. Struju, vodu, žbukanje, pituranje, keramiku, sve sam radio sam. Tu se majstor baš nije obogatio”, počeo je Pavletić s osmijehom na licu svoju zanimljivu priču.


Kad je sve bilo spremno apartmane Majoli registrirao je na popularnim stranicama za iznajmljivače, kao što su Booking i Airbnb. No, ono što je uslijedilo iznenadilo je i njega samoga.

“Mislio sam ma tko će tu doći, nema šanse da netko dođe na Kukuljanovo. No, već prvi dan kad smo se registrirali mogli smo napuniti 74 apartmana. Toliko upita je bilo, a još nismo bili ni ocijenjeni. I onda je krenulo. Ja sam radio, mobitel je stalno vibrirao, rezervacije su pristizale. Tome se zbilja nisam nadao”, naglašava Pavletić.


U lijepoj se turističkoj priči nameće jedno pitanje. Kako u brutalnoj konkurenciji Opatije, Crikvenice, kvarnerskih otoka, Istre… privući ljude na Kukuljanovo?

“Svi koji dođu kažu da im je sve blizu, Zagreb, Plitvice, Zadar, čak i Venecija… a ima i onih koji samo dođu zbog mira jer se žele odmoriti. Nedavno su tako bili Francuzi, koji su šesnaest sati vozili do Kukuljanova i onda su tri dana bili zatvoreni u studiju". 


A gosti na Kukuljanovo, u potrazi za svojim mirom, pristižu doslovno sa svih kontinenata i dalekih zemalja, poput Novog Zelanda ili Koreje.

“Posebno je zanimljivo vidjeti profile gostiju na aplikaciji, odnosno kuda sve putuju. Dogodi se tako da netko bude jedan dan u Londonu, drugi u Nici i onda dođe tri dana na Kukuljanovo. Kukuljanovo je metropola”, kroz smijeh će Pavletić.


Recept za uspjeh u turizmu je, smatra Pavletić, prilično jednostavan. Veliki trud i rad te ljubaznost i uslužnost pokazali su se kao dobitna formula.

“Treba dočekati goste, uvesti ih u apartman. Svakog gosta dočeka plata s malo pršuta i sira. Tu je i jedna kutija za doručak, unutra je kava, čaj, marmelada, nutella i malo bombona. Pitaju često koliko treba doplatiti, a to je samo naša usluga. Sve to skupa ne košta dvadeset kuna, a gostima se lijepo vidi”, otkriva Pavletić.


No, ovaj uspješni iznajmljivač s Kukuljanova za svoje je goste tu i kada nije sve po planu, a taj dodatni trud, koji mu nikada nije problem, oni itekako cijene.

“Imali smo ove godine turiste kojima se auto pokvario u Kostreni u jedanaest navečer. Išao sam po njih, a auto smo ostavili. Susjed je u ponoć išao s kombijem upalio auto na kleme jer je akumulator otišao. Oko jedan ujutro smo došli natrag s autom, kupili smo novi akumulator na benzinskoj i promijenili ga. Gost se mora dobro osjećati”, naglašava Pavletić.


Kako nema povjerenja u čistačice pedantni Zoran Pavletić apartmane čisti sam, uz pomoć prijatelja Franje Jakobovića. Društvo mu rade i dva mopsa- dvanaestogodišnji Mobi i jedanaestogodišnja Kira, koji su doprinijeli ovom turističkom uspjehu. Naime, prodajom njihovih štenaca opremljen je dio apartmana.

Nakon svega ne čudi što ovog uspješnog domaćina s Kukuljanova na Airbnbu krasi titula “superhosta”, dok su na popularnom Bookingu godinu i pol dana apartman i studio Majoli imali gotovo nevjerojatnu ocjenu 10,0.


“Jedna gospođa iz Italije dala je ocjenu na Bookingu 7,5 za opremljenost. Poslao sam joj poruku da vidim što nije bilo u redu, a ona mi kaže sve je bilo super i da će doći ponovno, ali ocjenu nije promijenila i sad mi prosječna ocjena više nije maksimalnih 10, nego 9,9. I to je super, ali mene boli što nije 10”, s osmijehom zaključuje Pavletić.

Ovaj uspješni iznajmljivač s Kukuljanova, koji je inspiracija mnogima, ima popunjene kapacitete više od 300 dana godišnje i dokaz je da se u turizmu itekako može uspjeti. A kada bi njegovim koracima krenuli i ostali hrvatska bi turistička priča, baš poput ove s Kukuljanova, zaslužila čistu desetku.