Bakar 21. svibanj 2018.

Bakar bike rutom Frankopana

Bakar bike rutom Frankopana
Subotu, 26. svibnja, održat će se šesto izdanje rekreativno biciklističke manifestacije Bakar Bike, koja će ove godine biti turističko- edukativnog karaktera, a posvećena je Frankopanima. 

Cilj manifestacije je promovirati Bakar kao outdoor destinaciju i upoznati sudionike biciklijade s prirodnim ljepotama i kulturno povijesnom baštinom našega kraja uz degustacije autohtonih proizvoda (bakarski baškot, bakarska vodica) te im na zanimljiv način, uz ugodno druženje, približiti turističke potencijale kojima Bakar raspolaže.

Ovogodišnja biciklijada nazvana je "Ruta Frankopana", a posvećena je obitelji Frankopan, povodom 900 godina od prvog spomena njihovog imena. Tom prilikom će sudionici imati priliku pobliže upoznati baštinu jedne od najmoćnijih plemićkih obitelji u Hrvatskoj, ali i uživati u pogledima na Bakarski zaljev.

Prijave i okupljanje sudionika počinje u 9:00 sati ispred Kaštela u Bakru, a start biciklijade je sat vremena kasnije. Pretprijave se vrše do petka, 25. svibnja, putem online obrasca https://goo.gl/FrdKnR ili na e-mail: info@tz-bakar.hr

Kotizacija iznosi 50 kuna, a uključuje organizaciju, okrjepu, stručno vođenje, ručak i poklon. Djeca do 15 godina uz pratnju roditelja ne plaćaju kotizaciju.

Ruta prolazi Bakrom, oko Bakarskog zaljeva, prva točka zaustavljanja je u Kraljevici, u dvorcu Frankopan, gdje će biti organizirana okrjepa i stručni obilazak. Nastavlja se preko Križišća odakle će se pružati pogled na frankopanski kaštel u Driveniku te dalje starom cestom prema frankopanskoj gradini na Hreljinu, gdje će također biti organizirana okrjepa i stručno vodstvo. Ruta se nastavlja do Bakarskih prezida, gdje će biti okrjepa uz degustaciju stare Bakarske vodice, a završava u Bakru, točnije u Frankopanskom kaštelu, gdje sudionike očekuje još jedan stručni obilazak samoga kaštela, na kojem su obnovljene međukatne konstrukcije, nakon čega slijedi zajednički ručak i dodjela nagrada za kraljicu i kralja ovogodišnjeg Bakar bike-a.

Bakar Bike zajednički organiziraju Turistička zajednica Grada Bakra i Promotiv Travel Outdoor uz tehničku podršku BBK Team Rodeo.