Bakar 10. rujan 2021.

Bakar kao nepresušna inspiracija za sjajne nove projekte 

Bakar kao nepresušna inspiracija za sjajne nove projekte 
Cilj je približiti bogatu kulturno- povijesnu baštinu Bakra i bakarskog kraja svima koji je žele pobliže upoznati

Da je Bakar mnogima otkriće, to sad već i vrapci znaju. Svima pak koji ovaj biser tek namjeravaju otkriti, Turistička zajednica Grada Bakra doskočila je kroz nekoliko novih projekata.

Njihov cilj je približiti bogatu kulturno- povijesnu baštinu svima onima koji je žele pobliže upoznati. Tako su ovoga ljeta, uz visoke temperature te odlične turističke rezultate (koji su u kolovozu nadmašili sva očekivanja i za 2% nadmašili i rekordnu 2019. godinu) stasala i dva nova projekta.


Izdana je nova gastro brošura “Bakarske delicije”, u kojoj možete otkriti tri posebnosti gastronomske baštine bakarskog kraja i saznati zanimljive priče o bakarskom baškotu, staroj Bakarskoj vodici i najnovijoj gastro poslastici- Bakarskoj torti. Dizajn, u već prepoznatljivom stilu Vixel obrta, odiše profinjenošću koji će vam zasigurno privući pažnju već na prvi pogled. Fotografije s potpisom bakarskog fotografa Miljenka Šegulje, od kojih rastu zazubice, potaknut će vas da predstavljene poslastice odmah i kušate. To možete učiniti u novouređenoj konobi “Cvitić” u samom centru Bakra, koja u svojoj ponudi ima sve tri delicije.


Drugi projekt pokrenut je u suradnji s kreativnom bakarskom dizajnericom Ivonom Miloš, a na inicijativu Hrvatskog muzeja turizma. Kako bi mogli sudjelovati na tematskoj izložbi destinacijskih plakata, osmišljen je moderan promotivni plakat uz živopisan slogan “Bakar- tiny pearl of great stories”. U središtu plakata nalazi se prepoznatljiva vizura Bakra kao centralni biser, okružen s četiri predivna bisera bakarskog kraja, a to su; Bakarske prezidi- Takala, Hreljinska gradina, vrh Risnjaka i jezero Ponikve. Bakarska TZ poziva sve iznajmljivače, ali i sve one koji žele imati svoj vlastiti promo- plakat Grada Bakra, da u njenom uredu preuzmu besplatni primjerak.


No, kako kažu u dobro nam znanim reklamama- to nije sve! Turistička zajednica vrijedno radi na još tri zanimljiva projekta koji su u završnoj fazi. Tako će centar Bakra uskoro krasiti svjetleći pano s kartom grada, a uskoro ćete iz udobnosti vlastitog doma moći uživati i u predivnoj virtualnoj šetnji bakarskim krajem, s čak 80 fotosfera brojnih znamenitosti i skrivenih kutaka. Najposebniji od aktualnih projekata bakarskog TZ- a zasigurno je slikovnica, dostupna i u zvučnom izdanju, o slijepom vodonoši Ivanu Čopu koji je živio u Bakru krajem 19. st., a javnosti će biti prezentirana krajem rujna. Ovu dirljivu priču pomogli su oživjeti uistinu posebni suradnici- učenici 4. razreda OŠ Bakar i PŠ Krasica, te 7. razreda OŠ Hreljin, pod mentorstvom učiteljica, te Ive Sille iz obrta Kazivačica i Emila Mandarića iz Udruge slijepih Primorsko- goranske županije. 

S obzirom da i Grad Bakar trenutno priprema nekoliko kapitalnih projekata u turizmu, malom kvarnerskom gradu definitivno slijedi definitivna turistička preobrazba. Stoga ga svakako držite na oku, zato što nove priče slijede uskoro, a na vama je samo da dođete i da ih doživite. U tom smislu, i direktorica bakarske TZ, Sonja Jelušić Marić, poručuje: “Presretni smo što smo unatoč trenutnoj vrlo izazovnoj situaciji, uz podršku Grada Bakra, PGŽ, HTZ, TZ Kvarnera, Industrijske zone Bakar i INA- e te ostalih sponzora uspjeli realizirati toliko kvalitetnih projekata u tako kratkom roku. Tu su naravno i svi naši dragi suradnici kojima bih od srca zahvalila na odličnoj suradnji i sinergiji. Jer kad se pozitivne energije isprepletu, tad se počnu događati divne stvari. A Bakar, on je definitivno svima nama nepresušna inspiracija!”

Komentari