Bakar 17. svibanj 2022. Izvor: KUU Sklad

Bakar postaje centar vrhunske zborske glazbe

Bakar postaje centar vrhunske zborske glazbe
KUU Sklad organizirala je još jedan u nizu koncerata kojima promiče Bakar kao centar vrhunske zborske glazbe

Jedan od najboljih hrvatskih zborova, Mješoviti pjevački zbor INA iz Zagreba, protekle subote je nastupio u bakarskoj crkvi Svetog Andrije apostola, prostoru posebne akustike i jedinstvenog ugođaja. Melodije zbora INA već su drugi put u eteru Bakra, budući da sa Ženskim zborom Sklad njeguju glazbeno prijateljstvo i suradnju, u sklopu koje će Sklad u listopadu ove godine nastupiti na cjelovečernjem koncertu u Zagrebu.

Budući da uskrsno doba traje sve do svetkovine Duhova, ovim svečanim koncertom Bakrani su zatvorili manifestaciju Uskrs u Bakru još jednom glazbenom meditacijom kroz milosrđe korizmenog doma te slavlje i optimizam koje nam donosi Uskrs.


Publika je u bakarskoj prvostolnici uživala u vrhunskom programu naslovljenom Uskrsnija je Krist, koji se sastojao od sakralnih napjeva uglavnom suvremenih hrvatskih autora (Stipišić Delmata, Cossetto, Baumgartner, Odak, Uhlik, Starc) tematski obilježavajući završetak vazmenog razdoblja. Zbor je pokazao zavidnu razinu interpretacije zahtjevnih skladbi, te su sigurnošću izvedenih akorda, samom dinamikom izvedbi, kao i zanimljivim solističkim sekvencama, pod sigurnom rukom poznatoga vokalnog pedagoga i dirigenta Bojana Pogrmilovića, pokazali da su u samom vrhu hrvatskog zborskog pjevanja. Posebno je dojmljiva bila izvedba mise u c- molu suvremenog talijanskog skladatelja Uberta Pieronija De resurrectione Domini, gdje su pjevači uspjeli dočarati lirske momente, u kontrapunktu s teškim ritmovima tragike i duboke duhovnosti. Poseban gost koncerta bio je skladatelj Božidar Baumgarten, čije je djelo Panis Angelicus praizvedeno upravo na ovom koncertu. Koncert je na klaviru pratio Đorđe Manojlović, a mladi glazbenik Fran Pogrmilović na violini je popratio je izvedbu djela Oj veseli dan prelepi, za koju je napisao i aranžman.


Ovakvi koncerti dokaz su da se i na amaterskoj razini, može postići zavidna kvaliteta zborskog pjevanja. Bakar je još jednom pokazao kuda želi ići, a to je smjer kulture, vrhunskih glazbenih događanja i privlačenja publike željne klasične glazbe. 

Gosti koncerta bile su članice Ženskog zbora Sklad, pod vodstvom dirigentice Nade Matošević, koje su besprijekorno izvele osmi i dvanaesti stavak remek djela barokne glazbe, Stabat Mater, Giovannija Battiste Pergolesija, Panis Angelicus Cesara Francka, bakarski pučki napjev Muka boga koji se pjeva na Veliki petak i američku duhovnu skladbu Amazing Grace. 


Vrijedi spomenuti da KUU Sklad u ovoj godini priprema bogat program povodom proslave 145. godišnjice kojoj se može podičiti mali broj udruga u Hrvatskoj. Već sedam godina udruga intenzivno radi ne samo na kvaliteti izvedbe, nego i na kvantiteti i kvaliteti kulturne ponude u Bakru te posebno na razvoju publike. Rezultati se vide: Bakar je prepoznata kulturna destinacija koja profesionalnim umjetnicima i amaterima može ponuditi divne prostore za nastup i odličnu publiku koja nagrađuje trud organizatora i izvođača.

Program su financijski poduprli Grad Bakar i Ured županije PGŽ, a podršku su pružili i Župni ured Bakar i Turistička zajednica Grada Bakra.