Bakar 13. srpanj 2020.

Bakar postaje destinacija za ljubitelje klasične glazbe

Bakar postaje destinacija za ljubitelje klasične glazbe
Koncert Varaždinskog komornog orkestra najsjajniji je dragulj u niski dosadašnjih divnih klasičnih koncerata u Bakru.

Bakar je grad kulture i baštine koje nisu stvar prošlosti, nego u Bakru žive i danas. No one ne žive u Bakru same po sebi, već zahvaljujući ljudima koji preuzimaju inicijativu i odgovornost u kreiranju vrhunske kulturne ponude. 


Koncert Varaždinskog komornog orkestra najsjajniji je dragulj u niski dosadašnjih divnih klasičnih koncerata u Bakru. Opravdao je očekivanja mnogobrojnih posjetitelja koji su crkvu ispunili do posljednjeg mjesta, ljubitelja klasične glazbe ne samo iz Bakra i okolice, već i obližnje Rijeke, velikog centra kulture.


Devetnaest sjajnih glazbenika, odličan repertoar, divna akustika konkatedrale sv. Andrije apostola pravi su sastojci za ovu glazbenu poslastica. Nju je prepoznala angažirana i pažljiva publika koja je oduševljenim aplauzima nagradila izvedbu svake pojedine skladbe.


Varaždinski komorni orkestar koncert je otvorio skladbom “Čežnja” Pavla Dešpalja, koja je 2002. nagrađena Porinom. Za drugu skladbu, “Koncert za violončelo i orkestar u c- molu”, koji je započeo skladati Johann Christian Bach, ali se ipak pripisuje Henryju Casadesusu koji je djelo završio i harmonizirao, možemo reći da se veže uz prošlotjedni koncert “Europa galante”, prvenstveno radi Bacha, majstora galantnog stila, koji u svoje kompozicije unosi  energičnost i rafiniranost. 


Upravo je takva bila izvedba orkestra. Posebno se istaknuo Krešimir Lazar u solističkoj emotivnoj interpretaciji, koju je orkestar odlično osjetio i podržao u lirskim, ali i strastvenim dijelovima, plijeneći pažnju publike izražajnom dinamikom . U trećoj skladbi orkestar nas je kroz pet stavaka delikatne “Serenade za gudački orkestar, Op. 12” Victora Herberta proveo kroz niz romantičnih kontrasta pokazujući svu suptilnost u interpretaciji mekanih i toplih tonova, ali i snagu i bogat zvuk u krešendima.


Odlično uvježban i usklađen orkestar oduševio je publiku koja je izmamila bis, a topli aplauz potrajao je još dugo nakon samog dodatka.

U ime organizatora, predsjednica KUU Sklad, Dunja Vladislović pozdravila je prisutne, zahvalila Ministarstvu kulture RH koje je financijski podržalo ovaj koncert, župniku Nikici Juriću te partneru na projektu, direktorici TZ Grada Bakra, Sonji Jelušić Marić koja se također prigodnim riječima obratila svim prisutnima.


Krešimir Lazar, solist i šef orkestra, zahvalio je organizatorima, KUU Sklad i TZ Grada Bakra te istaknuo da upravo manje sredine s istaknutim pojedincima imaju motiv i snagu iznjedriti ovakvu sinergiju odličnih glazbenika i publike, što garantira daljnji rast manifestacije i rezultira novim ili ponovljenim suradnjama s vrhunskim umjetnicima.

"Još jedna večer za pamćenje koja je pokazala da je Bakar poželjna destinacija za ljubitelje klasične glazbe, koja nas je ispunila ponosom i zadovoljstvom i koja će nam dugo grijati srca", zaključila je Dunja Vladislović, predsjednica KUU Sklad Bakar.

Komentari