Bakar 14. studeni 2022. Klaudio Vrančić

"Bakarska Mona Lisa" osvojila srca brojnih građana

"Bakarska Mona Lisa" osvojila srca brojnih građana

“Djevojčica s baškotom može biti bakarska Mona lisa”, poručio je povjesničar umjetnosti Theodor de Canziani

Brojni su Bakrani sinoć upoznali “Djevojčicu s baškotom”, glavnu zvijezdu izložbe simboličnog naziva- “Novo rođenje Djevojčice s baškotom”, koja je svečano otvorena u Gradskoj knjižnici Bakar. 


“Velika je stvar što je ovaj mali portret velikog značenja zasjao u Bakru. Ovo je mogući simbol Bakra, koji tek treba vinuti u visine. Sve je stvar promocije. Ako Grad Bakar, Turistička zajednica i svi mi zajedno od ove slike učinimo nešto važno za ovaj kraj, onda će ona zasigurno postati bakarski simbol. Djevojčica s baškotom može biti bakarska Mona lisa”, poručio je povjesničar umjetnosti Theodor de Canziani.


Prekrasno ulje na platnu, rad nepoznatog autora, iz fundusa Gradskog muzeja Bakar, restaurirano je u sklopu “Godine Djevojčice s baškotom”, hvalevrijednog projekta čiji su idejni začetnici Josip Luzer, Miljenko Šegulja i Dimitrij Čegodajev. 


“Došli smo do kraja projekta u kojem smo uživali, a koji je trajao čitavu godinu. Najprije su napravljeni suveniri- majice, vrećice, magneti, šalice, privjesci… te kalendari i rokovnici koji su u pripremi. Zatim je krenula inicijativa koja inicijalno nije bila planirana, a to je restauriranje slike, u čemu je Grad odigrao ključnu ulogu. Potom su održane i radionice za djecu, kao i jedno lijepo predavanje”, prisjetio se profesor Luzer. 


“Davno smo rekli da će Bakar na temeljima svoje bogate i burne prošlosti izgraditi bogatu i lijepu budućnost. Svim silama se trudimo. Bakru svim srcem želimo vratiti stari sjaj, za sve naše građane i generacije koje će tek doći”, poručio je bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić, zahvalivši inicijatorima, ali i Maji Šepac Rožić i Pauli Mikeli iz Gradske uprave, koje su odradile veliki posao. 


Izložba “Novo rođenje Djevojčice s baškotom”, u sklopu koje su u Gradskoj knjižnici Bakar, osim predivnog ulja na platnu, izložene i fotografije Miljenka Šegulje te tematski dječji likovni radovi, ostaje otvorena sve do 12. prosinca.