Bakar 5. prosinac 2022. D. Sabljar, D. Vladislović

Bakarska polnoćka gostovala u Krpanovom domu u Pivki

Bakarska polnoćka gostovala u Krpanovom domu u Pivki
U sklopu projekta Slovenci koji su gradili hrvatsku kulturnu baštinu, Ženski zbor Sklad  je nastupio u koncertnoj dvorani Krpanovog doma u Pivki s koncertom “Bakarska polnoćka”, u sklopu koje su prezentirani hrvatski božićni napjevi u obradi Franje Serafina Vilhara. 

Poznati hrvatski skladatelj i zborovođa slovenskoga podrijetla, u periodu od 1881. do 1884. godine obradio je i četveroglasno aranžirao tradicionalne hrvatske božićne napjeve koji se dugi niz godina pjevaju u Bakru i to na svečanim misama u božićno vrijeme. Navedeni tradicionalni napjevi obvezni su dio božićnog repertoara brojnih profesionalnih i amaterskih zborova iz svih regija Hrvatske, ali samo KUU Sklad iz Bakra izvodi ova djela u Vilharovoj obradi. 


U cilju očuvanja hrvatske kulturne baštine, kao i promocije slovenskih umjetnika koji su radili u Bakru i značajno utjecali na kulturnu baštinu našeg grada kao i cijele Hrvatske, obradili su notne zapise i pripremili brošuru “Bakarska polnoćka”. Godina  izdavanja brošure, ujedno je i 170. godina Vilharovog rođenja. 

Koncert u Pivki popraćen je izložbom reprodukcija djela slovenskih majstora iz crkve Svetog Andreja u Bakru, nastalih u periodu između 1757. i 1882. godine. Izložba, koju je osmislio i realizirao poznati hrvatski fotograf Miljenko Šegulja bit će otvorena u Krpanovom domu u Pivki do sredine siječnja.


U projektu je kao partner sudjelovao i Slovenski domu Bazovica, čija je tajnica, Sandra Grudenić,  vodila program i  organizirala nastup, a direktorica Zavoda za turizem Pivka, Jana Gržinič, srdačno je dočekala  izvođače izrazivši želju da se ovaj projekt  suradnje  nastavi i unaprijedi. Projekt podržavaju i potomci Franje S. Vilhara koji su nazočili koncertu i izrazili zahvalnost i oduševljenje inicijativom bakarskoga Sklada.
                                                                                              
Koncert Bakarska polnoćka će se ponoviti 10. prosinca 2022. u 17 sati, u crkvi Gospe  Karmelske na Krasici.