Bakar 9. studeni 2019.

Bakarski lovci proslavili svog zaštitnika sv. Huberta

Bakarski lovci proslavili svog zaštitnika sv. Huberta

Tradicionalno, 14. puta za redom, bakarski lovci obilježili su dan Svetog Huberta. Nakon svete mise u mjesnoj crkvi, druženje se nastavilo u Domu kulture na Kukuljanovu. 

Oko 120 lovaca iz cijelog Bakarskog kraja okupilo se danas na Kukuljanovu u čast svog zaštitnika- svetog Huberta. 


Nakon misnog slavlja, koje je u mjesnoj crkvi na Kukuljanovu predvodio don Vjekoslav Đapić, druženje lovaca nastavilo se u Domu kulture, uz večeru i tamburaški sastav Klamaruša.


“To je jedna lijepa tradicija. Sveti Hubert slavi se 3. studenog. Na razini Hrvatskog lovačkog saveza ove je godine središnja proslava bila u Puli, a mi slavimo prvu subotu nakon toga. Ovo je 14 zajednička proslava na kojoj su sva tri bakarska lovačka društva”, rekao je Tihomir Tondini predsjednik Lovačkog društva Kamenjarka.


Osim ovogodišnjih domaćina na bakarskom području djeluju još dva lovačka društva i to “Tuhobić” s Krasice i “Srndać” s Hreljina, a svake se godine Sveti Hubert slavi u drugom mjestu. 

Sv. Hubert

Sveti Hubert je, kao plemić, živio na pariškom dvoru. Oženio se plemkinjom Floribanne, koja mu je rodila sina. No, porod je platila životom. Hubert se, nakon ženine smrti, povukao u osamu i posvetio lovu. Legenda kaže da je jednom prilikom u lov otišao na Veliki petak i ugledao jelena, koji je među rogovima imao križ. To je smatrao pozivom na preobraćenje. Nakon što se posavjetovao s biskupom Lambertom, koji ga je duhovno savjetovao, svoja je plemićka prava prenio na mlađeg brata, imovinu je podijelio siromasima i postao svećenik. U vrijeme dok je Hubert hodočastio u Rim plemići su ubili biskupa Lamberta, a Papa, koji je za taj čin, kako kaže legenda, saznao u snu, Huberta je imenovao novim biskupom. Lambertovo je tijelo iz Maastrichta prebacio u Liege, koji je od malenog sela izrastao u grad. Sagrađena je, u Liegeu, nova katedrala, Hubert je postao prvi gradski biskup, a Lambert zaštitnik Liegea. Nakon smrti, Hubertovo je tijelo tajanstveno nestalo. Između ostalog zaštitnik je i lovaca. Zanimljivo, jedna je lovačka pasmina (pas sv. Huberta) ime dobila po tom biskupu.