Bakar 31. svibanj 2019.

Bakarski mališani dizajnirali etikete za Bakarski baškot

Bakarski mališani dizajnirali etikete za Bakarski baškot

U prostorijama KUU SKLAD Bakar otvorena je Skupna izložba dječjih radova nastalih na radionicama grafičkog dizajna u sklopu programa “Ba- haus, bakarska škola vizualnog dizajna”.

Prava poslastica za stanovnike Bakra bilo je otvaranje izložbe dječjih radova nastalih u okviru radionice grafičkog dizajna. Cilj radionica je bio da djeca prođu cijeli postupak nastanka grafičkog dizajna, od početne ideje i skice do gotovog dizajna i apliciranja na konkretan proizvod. 


“Na prvim radionicama Bakarske škole vizualnog dizajna, odlučili smo se za dizajniranje etikete za Bakarski baškot. Dvadeset i jedna naljepnica napravljena prema svim zakonima struke zadivila je publiku ne samo jedinstvenim grafičkim rješenjima, već i visokom profesionalnošću potpuno neočekivanoj od djece, učenika 2. do 5. razreda osnovne škole. Zaista možemo reći da smo zadovoljni i ponosni na njihove radove u kojima je ostala prepoznatljiva zaigranost i spontanost u samom crtežu koja je karakteristika za njihovu dob, a s druge strane imamo dobro promišljene ideje koje  cjelokupnom paketu daju vrhunski dizajn”, rekla je Dunja Vladislović, predsjednica KUU Sklad Bakar. 


Tako je Bakar obilježio 100 godišnjicu otvorenja svjetski poznate Hochschule für Bau und Gestaltung (Visoka škola graditeljstva i umjetničkog dizajna), poznatoj kao "Bauhaus". Tri tjedna od 10. do 25. svibnja grad je živio u skladu s dizajnom a izložbe, dječje radionice i stručna predavanja za odrasle postale su dio njegovog svakodnevnog života. 


Kulturno umjetnička udruga Sklad iz Bakra postavila si je ambiciozan zadatak- skrenuti pozornost javnosti na problem prostorne zagađenosti lošim i prečesto nakaradnim rješenjima grafičko dizajnerskih produkata te kako isti negativno djeluju na percepciju i odgoj zajednice.


Cilj edukativnog programa bilo je intenzivno uključivanje javnosti i sudjelovanje u osmišljavanju grafičkog identiteta svoga mjesta. Upoznati lokalno stanovništvo s grafičkim dizajnom i upotrebom dizajna u svakodnevnom životu na primjerima poput knjiga, oglasa, plakata, novina, ambalaže, uličnih natpisa i jumbo plakata, te razvoj i educiranje publike. 


Jedan od ciljeva programa je i povezati lokalne obrtnike i lokalnu zajednicu, lokalnu samoupravu i dizajnere da aktivno sudjeluju u stvaranju bolje životne svakodnevice te tako stvoriti prepoznatljiv brend grada. Program je uključivao i praktičnu i teoretsku nastavu, dva stručna predavanja, dvije radionice i dvije izložbe, prikaz brojnih uzoraka kvalitetnog grafičkog dizajna te raspravu o problemima i ulozi dizajna u urbanoj sredini.


“Ba- haus” je pobudio interes širokog spektra publike različite životne dobi i profesionalnih zanimanja područja Grada Bakra, Rijeke, Delnica, Kostrene i Kraljevice.

“Nadamo se da će glavni rezultat škole biti ozbiljniji stav javnosti, lokalnog stanovništva i lokalnih samouprava prema vizualnom identitetu svoga grada te problemu vizualnog zagađenja okoliša”, zaključila je Vladislović. 

Trotjedni program “Ba- hausa” odvijao se uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.