Bakar 25. travanj 2023. K. Litović

Bakarski osnovnoškolci gosti u talijanskoj Palati

Bakarski osnovnoškolci gosti u talijanskoj Palati
Cilj projekta je osnažiti mladu hrvatsku zajednicu- polaznike osnovnih škola u domicilnim državama

Treću godinu za redom provodi se međunarodni Erasmus projekt “Povratak korijenima”, koji okuplja djecu pripadnike hrvatske manjine iz Austrije, Italije i Srbije. Idejni začetnik i koordinator projekta, u kojem sudjeluju i OŠ Ivan Milutinović iz Subotice, Neue Musikmittelschule Großpetersdorf mit kroatischem Schwerpunkt iz Velikog Petrštofa te Istituto Comprensivo Ricciardi iz Palate, je Osnovna škola Bakar.


“Cilj je projekta osnažiti mladu hrvatsku zajednicu- polaznike osnovnih škola u domicilnim državama, djelovati na očuvanje njihove kulture te ih potaknuti da i oni čine isto. Želimo djelovati na očuvanje hrvatskih dijalekata koji su u izumiranju, a značajno doprinose raznolikosti hrvatskoga jezika. Kod učenika naše škole želimo razviti svijest da Hrvati žive i izvan domovine Hrvatske”, poručuju iz bakarske Osnovne škole.


Od 17. do 21. travnja učenici šestih razreda: Lana Cuculić, Lorena Moreti, Ena Mičetić, Elena Mraović, Mirna Mraović, Moreno Uremović, Niko Vučinić i Emili Vukušić te ravnatelj dr.sc. Tomislav Uzelac-Šćiran, koordinatorica projekta Ksenija Litović i učiteljica Marijeta Tićak sudjelovali su u susretu partnerskih škola koji se je održao u Palati u Italiji. Imali su priliku upoznati se s jezikom i kulturom moliških Hrvata te s njihovom poviješću koja seže 500-tinjak godina unatrag. Posjetili su Termoli, grad i luku u koju su Hrvati stizali u vrijeme kada su bježali pred najezdom Turaka te mjesta Kruč, Mundimitar i Filič u kojima i danas živi zajednica moliških Hrvata. 


Nakon druženja u Bakru i Subotici, učenici i učitelji su se još jednom vratili puni dojmova te s nestrpljenjem očekuju posljednji susret koji će se održati u Velikom Petrštofu u svibnju ove godine.