Bakar 10. svibanj 2019.

Bakarski “praznik” veslanja okupio 250 sudionika

Bakarski “praznik” veslanja okupio 250 sudionika

Jubilarni 25. puta veslači su “zagospodarili” bakarskim zaljevom. Natjecatelji iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Srbije i Crne Gore, snage su na “Bakarskoj regati” odmjerili veslanjem u čamcima za spašavanje. 

Bakarski “praznik” veslanja danas je okupio oko 250 veslačica i veslača iz Hrvatske i okolnih zemalja. Uz domaćine, Pomorsku školu Bakar, svoje su predstavnike imali: Elektro in pomorska škola Piran, Pomorska škola Kotor, Škola za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju Beograd, Srednja škola Ambroza Haračića Mali Lošinj, Istituto Nautico di Trieste i Instituto Nautico di Bari.


U revijalnom dijelu natjecanja nastupili su predstavnici Pomorskog fakulteta, Fakulteta za pomorstvo in promet Portorož te Hrvatskog vojnog učilišta- Vojnog pomorstva Split. 

Međunarodna “Bakarska regata” već se četvrt stoljeća održava u organizaciji Pomorske škole Bakar, uz podršku resornih ministarstava, Primorsko- goranske županije i Grada Bakra. 


“Okupljamo pomorska učilišta koja se natječu u tradicijskom veslanju, temeljnoj mornarskoj vještini, pogotovo pomorskih učilišta koje to imaju u svojim programima. Drago nam je da je natjecanje opstalo kroz sve ove godine i da održavamo tradiciju”, poručio je Gordan Papeš, ravnatelj Pomorske škole Bakar.


Okupljene su na samom početku pozdravili i predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić i zamjenik bakarskog gradonačelnika Tomislav Dundović, koji je čestitao organizatorima i podsjetio kako je Bakar, koji je nekada bio prvenstveno poznat po koksari, danas gospodarsko srce županije s velikim turističkim potencijalom.


Što se rezultata tiče veslači iz Trsta u finalu su slavili protiv Pirana, dok je treće mjesto pripalo veslačima Kotora, koji su bili bolji od vršnjaka iz Barija. Najbrže su među pripadnicama ljepšeg spola bile učenice Pomorske škole Bakar, dok je u revijalnom djelu natjecanja slavila posada Pomorskog fakulteta iz Rijeke.