Bakar 1. lipanj 2022. Dunja Sabljar

Bakarski Sklad u Čakovcu branio boje našeg kraja

Bakarski Sklad u Čakovcu branio boje našeg kraja
Svaka pjevačka skupina predstavila se pjesmama kako iz svojeg kraja tako i izvedbama klasičnih i modernih autora

Protekle subote u palači Scheier u Čakovcu održan je prvi od triju koncerata projekta “Triptih”, u kojem sudjeluju ženski zbor “Sklad” iz Bakra, Ženska vokalna skupina Pučpuljike iz Čakovca te Vokalni ansambl Contesse iz Dugopolja. 

Bila je to prava “kaj- ča- što” večer. Svaka pjevačka skupina predstavila se pjesmama kako iz svojeg kraja tako i izvedbama klasičnih i modernih autora. Svi zborovi pokazali su zavidnu razinu interpretacije zahtjevnih skladbi te oduševile publiku. 


Ženski zbor "Sklad" je, pod vodstvom dirigentice Nade Matošević Orešković, ostvario niz zapaženih nastupa u protekloj godini i time privukao pažnju publike, ali i stručne javnosti. Ova suradnja s dva vrhunska višestruko nagrađivana ženska ansambla je za “Sklad” velika čast i pokazatelj da se predanim i upornim radom i iz manje sredine mogu iznjedriti odlični rezultati te da kulturni amaterizam nudi širokoj publici besplatne programe visoke kvalitete. 

Osnovna ideja projekta je prezentiranje ljepote ženskog višeglasnog pjevanja koje će tri ansambla predstaviti u različitim manirima: klasičnom, modernom i tradicionalnom, i to kroz tri koncertna nastupa zborova u sve tri destinacije: Bakru, Čakovcu i Suhopolju od svibnja do rujna 2022. godine.


Zanimljivo će biti akcentirati poveznice i različitosti tri hrvatske regije, Primorja, Međimurja i Slavonije, s posebnim akcentom na tri narječja koja čine jezični identitet i uklapa se u "Zlatnu formulu hrvatskoga jezika ča-kaj-što" koje ujedinjuje Hrvatsku (jezično, identitetski, kulturološki i politički), a koju je Ministarstvo kulture RH stavilo na listu nematerijalne kulturne baštine.

“Projekt Triptih je upravo onaj projekt kroz koji u suradnji s odličnim mentorom, Bojanom Pogrmilovićem i odličnim "Pučpuljikama" i "Contessama" "Sklad" raste i napreduje, to je projekt koji sažima sve ideje i poruke koje "Sklad" šalje prilikom proslave ove visoke obljetnice”, poručuju iz Bakra”