Bakar 25. svibanj 2022. Izvor: KUU Sklad

Bakarski “Sklad” u Venzoneu predstavljao Hrvatsku

Bakarski “Sklad” u Venzoneu predstavljao Hrvatsku
Na tradicionalnom festivalu “Parkfest 2022”, u najljepšem mjestu u Italiji, gostovao i bakarski Sklad. 

Protekle nedjelje, povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode, održan je festival Parkfest 2022 u talijanskom Venzoneu. To je tradicionalni susret nacionalnih parkova alpskog luka na kojem sudjeluju predstavnici Italije, Austrije, Slovenije i Hrvatske.


“Venzone je utvrđeno srednjovjekovno selo koje je 2017. godine proglašeno najljepšim mjestom u Italiji. Nakon divnog dana u tom divnom pitoresknom gradiću koji odiše slavnom talijanskom poviješću, koji je prije 40- ak godina u potpunosti rekonstruiran nakon potresa, potpuno smo uvjereni da je vrijedilo sačuvati svaki djelić utkane povijesti i da je upravo to ono što Venzone i danas čini jednim od najljepših gradića u Italiji. S ljepotom Venzonea može se mjeriti i Bakar, zaštićena kulturno povijesna cjelina, kojemu katastarski pripada sam vrh našega Nacionalnog parka Risnjak”, rekla je Dunja Vladislović, predsjednica Sklada.


I zato je ove godine Hrvatsku predstavio tim sačinjen od djelatnika Nacionalnog parka Risnjak te članova bakarskih udruga: Ženskog zbora Sklad i Bakarske straže. 

“Jako smo ponosni i zadovoljni jer su se naš Risnjak i Bakar predstavili u najboljem svjetlu, bili smo zapaženi i pohvaljeni. NP Risnjak je ponudio odličan edukacijski program i promo materijal, Bakarska straža plijenila je ponosnim stavom, prekrasnim uniformama i sabljama, a Ženski zbor Sklad je u svečanim odorama na gotovo profesionalnoj razini izveo splet tradicionalnih hrvatskih pjesama koje su oduševile posjetitelje i organizatore. Zaista smo bili drugačiji, posebni i zapaženi”, ističe Vladislović.


Suradnja NP Risnjak i KUU Sklad počela je 2020. s prvim zborskim pohodom na Risnjak, a nastavila se i nizom volonterskih akcija. 3. zborski pohod “Raspjevani Risnjak” ove će se godine održati na izvoru rijeke Kupe (koji se nalazi u sklopu NP Risnjak) i to 22. lipnja.

Spomenimo i kako ove godine NP Risnjak slavi 90. godišnjicu Schlosserovog doma na vrhu Risnjaka, sljedeće 70. godišnjicu osnutka NP Risnjak. A Sklad ove godine slavi svoj 145. rođendan i obilježit će ga bogatim cjelogodišnjim programom.