Bakar 24. listopad 2021.

Bakarski Sklad ugasio 144 svjećice na rođendanskoj torti

Bakarski Sklad ugasio 144 svjećice na rođendanskoj torti
Velika obljetnica obilježena je slavljeničkim koncertom koji je održan u Domu kulture Matija Mažić pred brojnim posjetiteljima iz Bakra, Rijeke i okolice.

Već 144 godine Sklad živi pod krilaticom “Skladno naprijed” i danas je, unatoč izazovima, jaka i stabilna udruga u kojoj djeluju četiri sekcije: Ženski vokalni sastav, komorni vokalni sastav, sekcija za vizualne umjetnosti i volonterski centar Bakar++. Kroz navedene sekcije Sklad razvija svoj kapital, svoje članove i to pjevače, vizualne umjetnike, ali odgovorne članove naše zajednice.


Za ovakav odličan Sklad kakav danas imamo najzaslužniji su članovi Sklada koji bez rezerve Sklad stavljaju rame uz rame sa svojim osobnim potrebama, problemima i težnjama, kojima je Sklad temeljni dio života. Velik broj zanimljivih i kvalitetnih projekata Sklada već su se dobro profilirali, a prepoznali su ih i poduprli Grad Bakar, PGŽ i Ministarstvo kulture i medija RH.

Sam koncert sastojao se od tri komponente: osnovnog glazbenog, prezentacija rezultata održanog projekta “Ba- Haus- bakarska škola vizualnog dizajna” Dmitrija Čegodajeva te projekcije kratkih dokumentarnih filmova iz serijala “Ča- Da” Miljenka Šegulje.


U glazbenom djelu se KUU Sklad predstavio u drukčijem izdanju, s novim zvukom, ne više kao mješoviti već kao ženski vokalni sastav, koji je pripremala nova voditeljica, poznata dirigentica Nada Matošević Orešković. 

Koncertni repertoar temeljio se je na skladbama iz glazbene baštine raznih dijelova Hrvatske, od Međimurja, preko Istre i Hrvatskog Primorja do Dalmacije, većim dijelom u obradama Josipa Kaplana i Ivana Matetića Ronjgova. Pjevačice Sklada pokazale su čvrstoću i sigurnost u interpretaciji te su dale naslutiti da se će za njih još zasigurno čuti. Uz Sklad, nastupio je kao gost i mladi tenor, student nacionalne prvakinje Olge Šober, koji je oduševio svojom izvedbom poznate skladbe Funiculi, funicula.


Dobrom raspoloženju i dinamici svakako je doprinijela projekcija kratkih dokumentarnih filmova iz serijala “Ča- Da”, projekta koji podupire Ministarstvo kulture RH, a kojem je osnovna namjera da se zabilježi i očuva urbana bakarska čakavština- unikatni govor koji tijekom mnogih stoljeća formirao se na području poznatog grada- luke i obuhvaćao svu raznolikost sjecišta brojnih naroda i kultura. U četiri kratka filma, zanimljive priče iz mladosti i svakodnevice ispričali su na bakarskoj čakavštini  Karmela Klepac, Srećko Fužinac, Franjo Vicić i Vito Forenpoher.

“Publika prepoznaje Bakar, a Bakrani pak s još više žara razvijaju organizacijske, ali i provedbene kapacitete. I na ovom koncertu uz Sklad su stale bakarske udruge Udruga umirovljenika Grada Bakra- sekcija Bakarska gospoda te Gradska straža Bakar koje u zajednici sa Skladom i ostalim bakarskim udrugama grade pravi kulturni pogon”, zaključuje  Dunja Vladislović, predsjednica KUU Sklad Bakar.