Bakar 24. lipanj 2018.

Bakarski vremeplov okupljene vratio u doba Frankopana

Bakarski vremeplov okupljene vratio u doba Frankopana
Bakrani i njihovi gosti sinoć su “ušetali” u Margaretino leto. Atraktivnom “Šetnjom kroz povijest”, koja je ove godine posvećena Frankopanima, počelo je ovogodišnje izdanje tradicionalne bakarske manifestacije, prepune događanja. 
 
Kroz povijest su Bakrani i njihovi brojni gosti jučer prošetali u društvu divice Margarete. Poznata zagrebačka vodičkinja Iva Silla okupljene je “prošetala” drevnim Bakrom, od Perila do Kaštela, a kako je ovogodišnja šetnja posvećena obitelji Frankopan i obilježavanju 900 godina od prvog spominjanja njihovog imena, usput im je ispričala sve tajne svojih gospodara.
 
Kaštel u novom ruhu
 
Iako se šetalo cijelim starim gradom većina događanja bila u smještena u drevni frankopanski Kaštel, koji je ovogodišnju “Šetnju” dočekao u novom ruhu. Svaki je kutak obnovljenog kaštela skrivao poneko iznenađenje, koje su brojni posjetitelji s oduševljenjem otkrivali.
 
“Čast je biti ovdje. Danas sam se prisjetio prošle zime i proljeća i našeg Kaštela prepunog radnika. Uz sav trud i novac uložen u obnovu međukatnih konstrukcija našem predivnom Kaštelu udahnuli smo život. Obećajem da ćemo ga nastaviti obnavljati te da ćemo i dalje obnavljati čitavo područje našeg grada, sva naša naselja, jer ovo je biser hrvatske povijesti”, poručio je bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.
 
Knezove krčke i njihovu povijest okupljeni su mogli upoznati kroz brojne prezentacije i degustacije i to u društvu divice Margarete i Elizabete Frankopan. U južnoj su kuli pričane legende o Bakru i Frankopanima, u glavnoj sali upriličen je igrokaz “Homo se igrat”, u atriju su nastupali KUU “Sklad” te klape “Reful” i “Škrljevo”, a ispred Kaštela goste je starinskim plesovima zabavljala plesna skupine “Kontea”.
 
Svečano otvoreno Margaretino leto
 
Tradicionalno, u velikom je finalu “Šetnje” ispred Kaštela svečano podignuta zastava Margaretinog leta, čime je, uz prigodnu zdravicu, simbolično otvorena ovogodišnja manifestacija.
 
“Srce mi je prepuno kad vidim da vas iz godine u godinu ima sve više. Današnjom šetnjom kroz povijest započinjemo manifestaciju Margaretino leto koja će trajati sve do 28. srpnja. Kao i svake godine naš moto je- spoj različitosti, za svakoga ponešto. Trudimo se pružiti dovoljno raznolik sadržaj da svako pronađe nešto za sebe. Pokušali smo tradicionalni sadržaj ove godine zaviti u novo ruho i nadam se da smo u tome uspjeli. Čeka nas pregršt događanja, izložbi, predstava, festivala, koncerata… Tu su naš BIS i Pomorska bitka, ali i još puno toga”, najavila je Sonja Jelušić Marić, direktorica Turističke zajednice Grada Bakra.
 
Uoči otvorenja knez Mikula bakarskom je gradonačelniku Tomislavu Klariću uručio Povelju 900. godina KK Frankopana. “Šetnja kroz povijest” završena je nastupom sjajnog šibenskog izvođača Marka Škugora. Više o ovogodišnjem “Margaretinom letu” možete pronaći OVDJE.

Komentari