Bakar 1. prosinac 2022. Alma Hess

Bakrani tradicionalno obilježili blagdan sv. Andrije

Bakrani tradicionalno obilježili blagdan sv. Andrije
Župa sv. Andrije apostola jučer je svečano proslavila blagdan svog nebeskog zaštitnika

Za proslavu blagdana svog nebeskog zaštitnika Župa sv. Andrije se pripremala duhovnom trodnevnicom na kojoj su sudjelovali župljani i brojni vjernici. Budući da se proteklih godina zbog epidemioloških mjera nije održavala “školska misa” povodom blagdana Župe ove godine učenici i djelatnici OŠ Bakar nastavili su tradiciju, te su s veseljem sudjelovali na prijepodnevnom misnom slavlju koje je predvodio bakarski župnik, vlč. Nikica Jurić.


Tumačeći liturgijska čitanja naglasio je kako je ovo veliki dan za Župu. Ispričao je učenicima legendu o svetom Andriji, zaštitniku ribara, rudara i mesara. Istaknuo je da je Andrija bio prvi od apostola kojeg je Isus pozvao da ga slijedi, pa je zato bio nazvan “prvopozvani”. Velečasni je naglasio da se Andrija odmah i bez imalo razmišljanja odazvao Kristovom pozivu, ostavio je ribarsku mrežu koja mu je donosila kruh za život i pošao je za Isusom. Andrija je bio ribar, pošten čovjek koji nije kalkulirao već je bezuvjetno i s povjerenjem slijedio Isusa. Svoj ovozemaljski život završio je tako što su ga razapeli u obliku slova X koji se po njemu i naziva Andrijin križ. Učenici i djelatnici škole animirali su misno slavlje kao čitači misnih čitanja i molitve vjernika. Nakon misnog slavlja izmolili su molitvu svetom Andriji, a zatim su se odazvali pozivu župnika na druženje i domjenak u župnoj kući.

Svečanu koncelebriranu večernju misu predvodio je i propovijedao Mario Tomljenović, generalni vikar Riječke nadbiskupije. Liturgijsko pjevanje i glazbenu animaciju predvodile su časne sestre i bogoslovi iz zajednice Omnia Deo, a svečanost su pjesmom uzveličali brojni vjernici i župljani.


Nakon misnog slavlja velečasni se zahvalio svećenicima na pastirskom hodu te svima koji su darovali svoje vrijeme, trud i darove kako bi se nebeski zaštitnik proslavio na dostojanstven i svečan način. Poželio je da naši životi budu ispunjeni ljubavlju i dobrotom Isusa Krista, a naše misli, riječi i djela uvijek budu pod zaštitom sv. Andrije.

Nakon svete mise upriličen je domjenak za sve župljanke i župljane u Frankopanskom kaštelu za čiju su se organizaciju pobrinuli Grad Bakar i Turistička zajednica Grada Bakra.