Bakar 18. lipanj 2017.

Bakrani “ušetali” u Margaretino leto

Bakrani “ušetali” u Margaretino leto
Stari je Bakar sinoć pretvoren u vremeplov u koji su uskočili Bakrani, ali i brojni gosti. Nakratko su se vratili u prošlost i otkrili bakarske ljepote te poneku tajnu. “Šetnjom kroz povijest” tako je svečano otvoreno ovogodišnje “Margaretino leto”.

Podignuta je zastava “Margaretinog leta”. Tim su simboličnim činom bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić i direktorica turističke zajednice Sonja Jelušić, ispred frankopanskog Kaštela, označili početak kulturno- zabavne manifestacije koja će se, svojim sjajnim programom, protezati sve do kraja srpnja.

“Otvorili smo vrata starog grada. Bakar ima bogatu i burnu povijest i priča o Bakru nikada neće biti u potpunosti ispričana jer gdje god zagrebemo pronalazimo nove detalje. Ispred zidina frankopanskog kaštela koji smo krenuli obnavljati već četvrti puta otvaramo Margaretino leto. Svim srcem želimo ovamo privući sve koji vole naš Bakar i pokazati naše bogatstvo,” poručio je bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić, koji je otvorio manifestaciju.

Uvod u podizanje zastave, bila je “Šetnja kroz povijest”, ujedno prvo događanje ovogodišnjeg “Margaretinog leta”. Svi zainteresirani mogli su prošetati starom gradskom jezgrom, predivnim uličicama i trgovima, obići kulturno- povijesne spomenike te ponešto naučiti o bogatoj povijesti starog Bakra. 
 
Katakombe oduševile najmlađe

Svoja su vrata širom otvorili Frankopanski kaštel, Crkva sv. Andrije s jedinstvenim katakombama koje su oduševile najmlađe, crkva sv. Križa te Rimska i Turska kuća, a organizirani su i obilasci uz stručno vođenje.

Najmlađi su ispred Turske kuće slušali bajke i legende o Bakru, a organizirane su i tri izložbe, “Turski brod u Turskoj kući” autora Luciana Kebera, izložba tradicijskih barki Jadrana “Jedra Jaza” Luciana Kebera i podvodna izložba slika “Parangal u Jazu” Nenada Petronia. U “Šetnju kroz povijest” uključile su se i bakarske udruge te pojedinci različitim prezentacijama, radionicama, degustacijama i glazbenim programima.

“Šetnjom kroz povijest pokušali smo privući ljude u naš gornji grad i pokazati im sva bogatstva koja skriva. Nadam se da ste osjetili duh prošlosti u našem drevnom Bakru,” rekla je Sonja Jelušić, direktorica turističke zajednice grada Bakra te pozvala svih u Bakar, da uživaju u bogatom programu ovogodišnjeg “Margaretinog leta”.
 
Katja Budimčić i Antonio Krištofić

“Šetnja kroz povijest”, na radost okupljanih, završila je pjesmom talentiranih mladih glazbenika Katje Budimčić Sabljar i Antonija Krištofića, koje je pratio Vladimir Babin.