Bakar 31. srpanj 2019.

Bakranke u humanitarnom kalendaru vidjet će i Kinezi

Bakranke u humanitarnom kalendaru vidjet će i Kinezi
Humanitarni kalendar za 2020.- “Želimo vježbati vid”, koji će izaći u sklopu nacionalne kampanje, bit će predstavljen i u dalekom Šangaju. Između ostalih krasit će ga i članice udruge “Bakarska žena”. 

U sklopu nacionalne kampanje “Želimo vježbati vid”, koju je pokrenula udruga “I djeci s ljubavlju” uskoro će u prodaji biti humanitarni kalendar za 2020.- “Želimo vježbati vid”. Kalendar na temu narodnih nošnji i kulturne baštine će između ostalih krasiti i članice udruge “Bakarska žena”. 

U srpnju su Livia i Karlo Mjeda završili fotografiranje za kalendar u kojem će se osim Kvarnera naći i druge lokacije na Jadranu. Uz Bakranke, koje su pozirale ispred atraktivnog Kaštela, na stranicama kalendara naći će se i članice i članovi Folklornog ansambla Zora iz Opatije, KUD- a Zvir iz Jelenja, KUD- a “Ilija Dorčić” iz Novog Vinodolskog i KUD- a “Jelena” iz Dramlja. 

Zanimljivo, prateći tekst bit će preveden na engleski i kineski jezik te će kalendar, u studenom ove godine, biti predstavljen u dalekom kineskom Šangaju.


Projekt je okupljenima u bakarskoj gradskoj vijećnici predstavila Livia Mjeda, ispred Udruge "I djeci s ljubavlju”. Kaludija Formepoher, predsjednica Udruge "Bakarska žena” izrazila je zadovoljstvo što su i Bakranke dobile priliku biti dio ove humanitarne priče, a zadovoljstvo je izrazio i zamjenik bakarskog gradonačelnika Tomislav Dundović, naglasivši kako je projekt višestruko koristan jer osim što je humanitarni promovira našu bogatu kulturnu baštinu. 

Cilj projekta je senzibilizirati javnost- podignuti svijest i educirati građane, prevenirati slabovidnost te ukazati na probleme s kojima se susreću roditelji djece s poteškoćama vida, ali i na nedostatak adekvatne opreme. Uz to stvaraju se i preduvjeti za pokretanje županijskog Centra za rehabilitaciju djece s navedenim poteškoćama.

Kalendar “Želimo vježbati vid” prodavat će se po cijeni od 50 kuna, a moguće ga je naručiti preko web stranice udruge