Bakar 4. srpanj 2022. Klaudio Vrančić

Djevojčici s baškotom Bakrani posvetili čitavu godinu

Djevojčici s baškotom Bakrani posvetili čitavu godinu

“Djevojčica s baškotom”, predivna slika nepoznatog autora iz sredine 19. stoljeća, inspirirala je Bakrane, koji su joj posvetili cjelogodišnji projekt, u sklopu kojeg su osmislili atraktivne suvenire

Bakarska “Djevojčica s baškotom” kreće u svijet. Naime, predivno ulje na platnu, rad nepoznatog autora iz sredine 19. stoljeća, iz fundusa Gradskog muzeja Bakar, inspiriralo je Bakrane.


Grad Bakar i idejni začetnici- Josip Luzer, Miljenko Šegulja i Dimitrij Čegodajev djevojčici koja u ruci drži baškot posvetili su čitavu godinu. Vrijedna slika je restaurirana, a lik djevojčice sada krasi niz bakarskih suvenira- šalice, majice, torbe, privjeske i magnete, koji će se moći kupiti na “Margaretinom sajmu” i suvenirnici na Jazu. 


“Nakon što smo vidjeli Djevojčicu s baškotom zaključili smo kako bi bilo dobro spojiti bakarsku tradiciju, jednu umjetničku sliku i brendirati Bakar kroz suvenire. Na tome su radili vrhunski fotograf Miljenko Šegulja i dizajner Dimitrij Čegodajev”, rekao je profesor Luzer, koji je osmislio koncept.

“Slika je poslužila kao polazišna točka projekta čiji je cilj građu Gradskog muzeja Bakar i kulturnu baštinu Bakra približiti kako lokalnoj zajednici tako i široj javnosti, posebice najmlađima”, istaknula je pročelnica Ureda Grada Maja Šepac Rožić.


“Bakar je predivan grad koji ima dušu. Ona je godinama bila pod prašinom industrijalizacije, zbog čega je zapostavljeno sve ono što je Bakar predstavljao u hrvatskoj povijesti. Proteklih godina uložili smo ogromna sredstva u razvoj gospodarstva, kako bi omogućili bolji standard našim građanima, ali i osigurali izvor sredstava da možemo Bakar prikazati u pravom svijetlu i vratiti mu stari sjaj”, poručio je bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić


U “Godini Djevojčice s baškotom” održat će se i prodajne izložbe suvenira, radionice za osnovnoškolce te zanimljiva tematska predavanja. Nastali dječji radovi bit će predstavljeni na izložbi 17. rujna, a u provedbi programa sudjelovat će i brojne bakarske udruge.