Bakar 19. travanj 2022. Izvor: Grad Bakar

Domaći i gosti od Oštrovice do Meje sigurnije i ugodnije

Domaći i gosti od Oštrovice do Meje sigurnije i ugodnije
Saniranu dionicu državne ceste DC501, čvor Oštrovica- Meja, danas su obišli resorni ministar Oleg Butković i bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.

Ministar Oleg Butković danas je, u pratnji gradonačelnika Grada Bakra Tomislava Klarića i predsjednika Uprave Hrvatskih cesta Josipa Škorića, obišao novo saniranu dionicu državne ceste DC501, na dijelu od Oštrovice do Meje.

Riječ je o projektu rekonstrukcije državne ceste duljine 7,2 km, čija ukupna ugovorena vrijednost iznosi 41.142.380,95 kuna (bez PDV- a).

“Cesta je prije roka otvorena i puštena u promet, budući da je posljednja dva mjeseca bila zatvorena zbog radova. Tako smo dočekali uskrsne blagdane s novoobnovljenom prometnicom, koja će uz povećanje sigurnosti prometa na samoj dionici omogućiti bolji i ugodniji dolazak turista koji rado posjećuju ove krajeve”, izjavio je ministar te naglasio kako je uz obnovu ove državne ceste pri kraju i obnova Krčkog mosta, čija vrijednost radova iznosi oko 55 milijuna kuna.


“Zahvaljujem Hrvatskim cestama i Hrvatskim autocestama, koje ovdje u Primorsko- goranskoj županiji provode velike infrastrukturne projekte kojima se podiže sigurnost prometovanja na cestama“, istaknuo je Butković i pritom podsjetio na veliki investicijski ciklus u prometnu infrastrukturu koji se u ovom trenutku provodi diljem Hrvatske, a iznosi gotovo 25 milijardi kuna.

“Naš je zadatak obnavljati državne ceste i graditi nove ceste te mislim da će neki od projekata koji nas očekuju u sljedećem financijskom razdoblju biti dodatna vrijednost za ukupno stanje prometne infrastrukture u Republici Hrvatskoj”, naglasio je ministar.

Predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić je istaknuo kako se obnovom i ulaganjem podigla brzina na dionici čime se skratilo i vrijeme putovanja.


Gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić istaknuo je važnost obnove dionice od Oštrovice do Meje te naglasio kako se kroz prometnicu provukla infrastruktura koja je od iznimne važnosti za formiranje dvaju novih poslovnih zona Grada Bakra, poslovne zone Lunga i Glavičina. Klarić je napomenuo kako su u tijeku veliki projekti u Gradu Bakru, poput izgradnje pontonske šetnice i uređenje obale, izgradnje kanalizacijskog sustava i uređaja za pročišćavanje te izgradnje novih poslovnih objekata u Industrijskoj zoni Bakar na Kukuljanovu. Istaknuo je i kako su na području prometa i infrastrukture u tijeku najveća ulaganja u povijesti Primorsko- goranske županije te zahvalio premijeru Andreju Plenkoviću, ministru Olegu Butkoviću i Hrvatskim cestama na provedbi projekata te podršci i suradnji.  

Rekonstrukcija i izgradnja prometnih površina na novo saniranoj dionici državne ceste DC501 realizirana je sa svrhom podizanja sigurnosti i uslužnosti automobilskog prometa. Tako su otprije postojeća križanja na početku i kraju trase zadržana u postojećem tlocrtnom obliku, dok je odvojak za željezničku stanicu Meja uređen sa svrhom podizanja ukupne razine prometne sigurnosti i uslužnosti. Izgrađeno je i novo raskrižje za potrebe planirane poslovne zone Lunga te uređen gornji ustroj i oprema nadvožnjaka Oštrovica. Uz novoizgrađeni sustav vodoopskrbe, javne rasvjete i kabelske kanalizacije na dionici je izgrađen i potpuno novi armirano- betonski zid duljine 200 metara.