Bakar 3. studeni 2021.

Festival dizajna u Bakru premašio očekivanja

Festival dizajna u Bakru premašio očekivanja
Bakarska škola dizajna pobudila interes publike različite životne dobi s područja grada Bakra i šire okolice

Treću godinu zaredom u organizaciji jedne od najstarijih kulturno- umjetničkih udruga u Hrvatskoj, Kulturno umjetničke udruge Sklad, održana je Bakarska škola dizajna “BA- HAUS” 2021.


“Kao i prijašnjih godina škola dizajna je naišla na velik interes stanovnika Grada Bakra i njegove šire okolice. U ovoj specifičnoj godini, uzimajući u obzir ograničenja uzrokovana epidemiološkim mjerama zbog covid epidemije, interes znatno nadmašuje sva naša očekivanja i ove smo godine opravdali povjerenje Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Bakra koji financiraju ovaj projekt i još jednom potvrdili da u Bakru postoji potencijal za daljnji nastavak ovog odličnog festivala dizajna”, ističe voditelj projekta Dmitrij Čegodajev.


Bakarska škola vizualnog dizajna “BA- HAUS” 2021. otvorena je početkom rujna stručnim predavanjem člana Ruske akademije umjetnosti Dmitrija Čegodajeva- “Dizajn ilustracij”’ u velikoj dvorani Doma kulture “Matija Mažić”. Na predavanju su brojni ljubitelji dizajna naučili mnogo zanimljivih činjenica o umjetnosti ilustracija u rukopisnim knjigama u povijesnom rasponu od starog Egipta do izuma tiskarskog stroja u 15. stoljeću. Bogato ilustrirano predavanje pokazalo je do kojih su visina umijeća stari majstori došli u svojoj umjetnosti. U sklopu predavanja održana je i virtualna izložba radova majstora ilustracije na kojoj su se sudionici mogli upoznati s remek- djelima takvih velikana iz doba rukopisne knjige kao što su braća Limburgi, Bartélemja d'Ejka te Simona Beninga. Polaznike škole posebno se dojmila demonstracija remek djela velikog hrvatskog majstora minijature Juraja Julija Klovića. 


Škola je nastavila s radom predavanjem poznatog bakarskog fotografa Miljenka Šegulje, pod nazivom “Kuća s imenom i prezimenom” posvećena fotografiranju gradskih kuća i zgrada. Fotografi amateri naučili su mnogo o tajnama umjetnosti fotografije te saznali mnogo zanimljivih stvari o povijesti rodnog grada i ljudima koji su u njemu živjeli. Priča o tehničkim aspektima fotografiranja arhitektonskih objekata često je bila isprepletena o podrijetlu naziva poznatih zgrada u gradu što je dodalo element aktivnog sudjelovanja polaznike škole u nastavnom procesu i pridonijelo boljem usvajanju informacija.


Kao i prethodne dvije godine, polaznici škole bili su oduševljeni predavanjem profesora Theodora de Canziani. Ovaj put predavanje je bilo posvećeno dizajnu interijera. Publika je naučila mnogo o “pametnom dizajnu”, uređenju interijera po mjeri baštine te tome kako kombinirati predmete različitih vremena i različitih stilova u jednoj prostoriji. Posebno  valja napomenuti da je najbolja ilustracija predavanju bio dizajn unutrašnjosti Vile Ružić- remek djela hrvatske arhitekture između dva svjetska rata.


Održana je i dječja radionica grafičkog dizajna u okviru koje je 17 mladih dizajnera pod stručnim vodstvom profesorice Barbare Argentin Štiglić i učiteljice Bosiljke Vrban Arh učilo o osnovama, ali i tajnama grafičkog dizajna te kako svoju ideju i viziju pretvoriti u stvarnost. Ove godine djeca su osmislila svoju basnu. Opći cilj edukativnog projekta je razvoj umjetničke vizije, ljubavi prema čitanju i stjecanje osnova timskog rada, kao i upoznavanje djece s principima “održivog dizajna”, drugim riječima projektiranjem objekta u skladu s načelima društvene, ekonomske i ekološke održivosti na primjerima poput stvaranja slikovnice od osmišljavanja ideja i vizualnih oblika glavnih likova do njezine realizacije na papiru. Unatoč poteškoćama vezanim uz potrebu obustave rada radionice na dva tjedna zbog epidemiološke situacije, mladi dizajneri uspjeli su ispuniti sve zadaće i stvoriti konačni proizvod- društvenu igru “Osmisli svoju basnu”.


Bakarska škola vizualnog dizajna ‘BA- HAUS’ 2021. završila je krajem rujna stručnim predavanjem poznatog akademskog slikara Roberta Mijalića “Dizajn stakla”. Iz priče izvrsnog majstora vitraja i restauratora s velikim iskustvom polaznici škole doznat će puno zanimljivih podataka o djelu poznatog staklara Louisa Comforta Tiffanyja te  o suvremenim metodama dizajna kućanskih staklenih predmeta.


“Unatoč teškim okolnostima uzrokovanim pandemijom uspjeli smo ne samo organizirati školu, već čak i proširiti njezin sadržaj. Kao i prethodne godine BA- HAUS je pobudio interes širokog spektra publike različite životne dobi s područja grada Bakra, ali i šire okolice pa zaista možemo reći da je ostvaren osnovni cilj Bakarske škole dizajna-  podizanje svijesti i ozbiljniji stav javnosti, lokalnog stanovništva i lokalnih samouprava prema vizualnom identitetu svoga grada. Doista, škola je postala sastavni dio kulturnog života Grada Bakra”, zaključuje Čegodajev.


Spomenimo za kraj i kako su dječji radovi prezentirani na obljetničkom koncertu KUU Sklad povodom 144. godišnjice osnutka.