Bakar 2. srpanj 2024. Izvor: TZG Bakara

Filmovi, predstave i klasični koncerti ovog Leta u Bakru

Filmovi, predstave i klasični koncerti ovog Leta u Bakru
Margaretino leto, najpoznatija bakarska kulturno-turistička manifestacija, posjetiteljima i ove godine uz ostala događanja nudi pregršt umjetničkih doživljaja

U mnoštvu ljetnih događanja, ispod radara katkad prolaze programi koji svojom kvalitetom zaslužuju izuzetnu pažnju. Zaslugom bakarske Kulturno-umjetničke udruge “Sklad” jedan takav odvija se i u Bakru. 

Klasični Bakar

Osim što u drevni primorski gradić dovodi renomirane glazbene umjetnike, koncertni ciklus “Klasični Bakar” odličan je primjer kako su glazbeni amateri svojim entuzijazmom u stanju stvoriti sinergiju s profesionalcima. Surađujući s glazbenim amaterima, umjetnici pokazuju da kultura pripada svima te da upravo ona ima snagu pokrenuti pozitivne društvene promjene. Publika iz Bakra, ali i Rijeke i okolice, prepoznala je koncept i kvalitetu koncerata. 


Bakar se profilirao u poželjnu kulturno-glazbenu destinaciju koja tako donosi spektakularnu Mozartovu Krunidbenu misu, 2. srpnja u 21 sat u crkvi sv. Andrije. A 31. srpnja također u 21 sat u crkvi sv. Jurja na Hreljinu će gostovati Zagrebački solisti.

Filmska “Bura”

U okviru Margaretinog leta održava se i mali filmski festival “Bura”. Od 4. do 6. srpnja organizira ga udruga Studio B7, donoseći vrlo zanimljiv filmski i prateći program. Od dugometražnih filmova na rasporedu su provokativni “Score” 4. srpnja u 20 sati u bakarskom Domu kulture, animirani film “Čudesna šuma” 6. srpnja u 11 sati te SF horor “Infinity Pool” istog dana u 16 sati u bakarskom Kaštelu. Festival će zaključiti projekcija komične drame La Chimera također 6. srpnja u 21 sat na Hroljevu.


Zanimljivost ovogodišnjeg festivala su i radionica na temu inkluzivnog filma koja je na rasporedu 5. srpnja u 10:30 u Gradskoj knjižnici Bakar te selekcija kratkih filmova koja će se prikazati istog dana od 20 sati, kod Turske kuće. 

Program udruge Studio B7 održat će se i posljednjeg dana ovogodišnjeg Margaretinog leta, 2. kolovoza u 21 sat, kad će se u bakarskoj Industrijskoj zoni održati impresivni fusion koncert “Vrime”.

Jeste li za kazalište?

Ljeto u Bakru donosi i nekoliko zanimljivih kazališnih predstava. 9. srpnja u 21 sat na rasporedu je odlična komedija “Udavače” zagrebačkog HIT Teatra, koja će igrati u Domu kulture, a 24. srpnja u 21 sat na Žalu ribara gostuje predstava Ri Teatra “Ruksakom po Hrvatskoj” 

Ulaznice za obje izvedbe dostupne su putem sustava mojekarte.hr, u bakarskoj Turističkoj zajednici te na ulazu 2 sata prije početka predstave.