Bakar 24. veljača 2021.

Foto- sekcija pokrenuta u bakarskoj osnovnoj školi

Foto- sekcija pokrenuta u bakarskoj osnovnoj školi
U Osnovnoj školi Bakar održana je radionica foto- sekcije na kojoj je bakarski fotograf Miljenko Šegulja učenicima Povijesne grupe prenio svoje teorijsko i praktično znanje o fotografiranju portreta. 

Prošlogodišnji projekt “Foto- vjera” začetak je foto- sekcije Osnovne škole Bakar koja je započela s radom ove školske godine. 

Kroz teorijsko upoznavanje učenika s poviješću fotografije, fotografskim tehnikama i tajnama umijeća, vrhunac je praktični rad koji bi trebao biti kruna usvajanja novih znanja i kompetencija. Projekt je krenuo u studenom 2019. godine, no nažalost, morao je biti prekinut zbog pandemije korona virusom.

Projekt “Foto- vjera” krenuo je s upoznavanjem učenika s poviješću fotografije koju je na zanimljiv način učenicima prenio cijenjeni bakarski fotograf Miljenko Šegulja. Praktični dio radionice je bio posjet bakarskoj župnoj crkvi Sv. Andrije gdje su učenici svojim talentom i s novim znanjima fotografirali našu konkatedralu i uspješno započeli povezivanje znanja iz vjeronauka, povijesti i likovne kulture i fotografije.  


Uz gosp. Miljenka Šegulju i vjeroučiteljicu Katarinu Isailović, projektu su se pridružili prof. Ivica Terihaj i prof. Ana Emili Odović. 

Ove školske godine, uz inicijativu prof. Terihaja, foto- radionica prerasta u foto-sekciju i nastavlja svoj rad u bakarskoj Školi. Na prvoj radionici, koja je održana u petak 19. veljače, učenici su mogli čuti o tehnikama fotografiranja portreta (vrste portreta, objektivi, svjetlost i sjene, postavljanje modela, crno- bijela i fotografija u boji), a stečeno znanje zatim primijeniti i u praksi. 

Učenje o tehnikama i umijeću fotografiranja, učenici će moći nastaviti svakoga petka pod vodstvom fotografa Miljenka Šegulje, profesora Ivice Terihaja, vjeroučiteljice Katarine Isailović i knjižničarke Anje Kučan Buterin za vrijeme 6. i 7. školskog sata.