Bakar 27. ožujak 2020.

Grad Bakar odriče se dva milijuna kuna mjesečno

Grad Bakar odriče se dva milijuna kuna mjesečno
S prvim danom travnja na snagu bi trebale stupiti nove mjere kojima će Grad Bakar pomoći gospodarstvenicima. Tvrtke i poduzetnici koji ne rade bit će oslobođeni plaćanja, dok je za proizvodne i uslužne djelatnosti koje rade manjim kapacitetom predloženo smanjenje od 50 posto. Grad se odriče i prihoda od zakupa poslovnih prostora i terasa za sve koji ne obavljaju djelatnost. 

Na Gradsko vijeće Grada Bakra upućen je prijedlog mjera za pomoć gospodarstvu, koje bi na snagu trebale stupiti 1. travnja i potrajati do kraja krize. 


“Najvažnije od svega je sačuvati živote i zdravlje ljudi, a onda gospodarstvo i radna mjesta o kojima ovisi život u našem gradu. Prošli smo i gore situacije, imamo ogromno iskustvo i ne sumnjam da ćemo nakon izlaska iz krize krenuti još žešće u realizaciju svih zacrtanih projekata”, poručio je bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.

Grad Bakar mjesečno će se odreći više od dva milijuna kuna, od čega se najveći dio odnosi na komunalne prihode. Značajan dio otpada i na porezne prihode, najveći pad očekuje se od poreza na dohodak.


Novim bi mjerama tvrtke i poduzetnici koji su odlukom Nacionalnog stožera prestali s radom bili oslobođeni plaćanja, dok je za proizvodne i uslužne djelatnosti koje rade manjim kapacitetom predloženo smanjenje od 50 posto. Grad se odriče i prihoda od zakupa poslovnih prostora i terasa za sve koji ne obavljaju djelatnost. 

Važno je naglasiti kako oslobođene plaćanja neće biti tvrtke, ustanove i poduzetnici koji nisu imali obvezu obustaviti rad. Naglasiti treba i kako Grad na dospjela potraživanja neće zaračunavati kamate, niti ići u ovršne postupke. 


Uz sve navedeno u pripremi je i niz dodatnih mjera, a spomenuti treba i kako se nastavljaju svi kapitalni projekti na području Grada Bakra. Gradske službe, podijeljene u dva tima, rade pojačanim tempom. Intenzivno se prati situacija na bakarskom području, a nabavlja se i zaštitna oprema. Bakar se priprema na sve scenarije, a u isto se vrijeme osigurava normalno funkcioniranje svih vitalnih funkcija Grada.