Bakar 30. kolovoz 2022. Klaudio Vrančić

Herojima s Kornata u čast krijesovi obasjali bakarsku rivu

Herojima s Kornata u čast krijesovi obasjali bakarsku rivu

Krijesovi duž čitave bakarske rive večeras su gorjeli u čast poginulih i preminulih vatrogasaca

15. godina prošlo je od “Kornatske tragedije”. Tog kobnog 30. kolovoza 2007. godine na otoku Kornatu, u akciji koja je trebala biti rutinska, život je izgubilo 12 vatrogasaca: Dino Klarić, Ivan Marinović, Ivica Crvelin, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev Mikulin. Preživio je samo Frane Lučić, koji se uspio oporaviti od teških ozljeda.


U spomen na najveću mirnodopsku tragediju u novijoj hrvatskoj povijesti brojni građani Bakra i okolice večeras su se, nakon mimohoda, okupili kod spomenika “Srce kornatsko”. Uz pjesmu “Sklada” paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća odali su počast svim poginulim i preminulim vatrogascima.


Vijence su položili predstavnici: Grada Bakra, Vatrogasne zajednice grada Bakra, dobrovoljnih vatrogasnih društava Zlobin, Škrljevo, Hreljin, Bakar i Čavle, kao i KUU Sklad, Gradske straže Bakar 1848 i Bakarske žene. 


Okupljene je u molitvi predvodio bakarski župnik vlč. Nikica Jurić, dok ih je ispred organizatora pozdravio Darko Pavletić Pape, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Bakra. No, bio je to tek uvod. Nakon što se mrak spustio na Bakar, rivu i more, u čast herojima s Kornata, osvijetlili su atraktivni krijesovi.