Bakar 16. rujan 2022. Klaudio Vrančić

Istraživaču Artika s Praputnjaka otkrivena spomen ploča

Istraživaču Artika s Praputnjaka otkrivena spomen ploča
Praputnjarcu Juraju Štigliću, koji je otkrivao Artik, na Praputnjaku svečano otkrivena spomen ploča

Poznatom Praputnjarcu Juraju Štigliću, sudioniku slavne austrougarske sjeverno polarne ekspedicije Weyprecht –  Prayer 1872. – 1874, na Praputnjaku je danas svečano otkrivena spomen ploča. 


“Ovo je omaž čovjeku koji je sudjelovao u značajnoj austrougarskoj ekspediciji, od 1872 do 1874, na Artiku. Tijekom tog boravka otkriven je i novi arhipelag, koji je nazvan po caru Franji Josipu. Kako je bilo vrlo hladno brod se nije mogao vratiti, ostao je zaleđen i sada ga neki traže. Članovi ekspedicije su brod napustili i nakon užasnih napora, preko leda i mora, vratili su se kući. Cijela Europa je slavila. U Beču ih je dočekalo 200 tisuća ljudi. U Rijeci su fešte trajale danima. To je bilo slavno otkriće”, ispričao je Miljenko Smokvika, istraživač hrvatske pomorske baštine.


“Slavimo 150. obljetnicu od polaska na ovu ekspediciju. Zanimljivo, arhipelag Franje Josipa, posljednje je otkriveno kopno na zemaljskoj kugli, a jedan rt na Artiku, zahvaljujući ekspediciji, nosi naziv rt Fiume. Od 24 člana posade na ovoj ekspediciji sudjelovalo je njih 12 s Jadrana. Bez njih ova ekspedicija ne bi uspjela”, naglasio je Milorad Stanić, član Lions kluba Quarneroli Lovran.

Spomen ploču slavnom Praputnjarcu na njegovoj su rodnoj kući otkrili predstavnici Grada Bakra i Udruge Praputnjak kulturni krajolik. 


“Za Jožehovu smo imali predavanje Lions kluba Quarneroli i na njihovu inicijativu kontaktirali smo Grad Bakar, uz čiju smo pomoć i realizirali postavljanje ove spomen ploče Juraju Štigliću, koji je bio izuzetno značajan član ove ekspedicije”, kazala je Ivona Miloš, iz Udruge Praputnjak kulturni krajolik.

Druženje se nastavilo u Domu kulture Praputnjak, uz predavanje o Juraju Štigliću i nastup mladog glazbenika i Jurajeva prezimenjaka- Natka Štiglića.