Bakar 9. travanj 2018.

Jezero “koje nastaje i nestaje” dobilo edukativnu stazu

Jezero “koje nastaje i nestaje” dobilo edukativnu stazu
Atraktivna, osam kilometara duga, edukativna staza, koja kruži oko jedinstvenog prirodnog fenomena- jezera “koje nastaje i nestaje”, danas je svečano otvorena u malenom bakarskom mjestu Ponikve.

Predivni bakarski kraj, koji se proteže od zaljeva sve do vrha Risnjaka, skriva mnoge prirodne ljepote. Jedna od njih je i jedinstveno ponikvarsko jezero “koje nastaje i nestaje” ili kako ga još od milja zovu mještani “jezero sad ga vidiš, sad ga ne vidiš”.

Naime, nakon obilnih kiša ili topljenja snijega zelenu dolinu pokraj sela Ponikve, iz nekoliko izvora, poplavi voda koja se nakupi u podzemlju pa se niotkuda stvori predivno jezero, koje je kroz povijest znalo dosegnuti i nevjerojatnih pedeset metara dubine.

“Trik” prirode u ponikvarskoj dolini naprosto oduzima dah. Sjajnu priliku nerijetko koriste i ronioci koji imaju jedinstvenu šansu zaroniti među stabla i suhozide te obići "podvodnu lovačku čeku". Ovdje tako nastaju i neki od najatraktivnijih podvodnih kadrova. No, fenomen je kratkog vijeka jer se voda brzo povuče.
       

Posjetitelji od danas jezero i njegove biljne, životinjske, povijesne i krške posebnosti mogu doživjeti šećući zanimljivom edukativnom stazom Ponikve, dugačkom osam i pol kilometara. Kružna staza kroz netaknutu prirodu ima dvije polazišne točke, na Kukuljanovu i u Ponikvama. Duž staze je postavljeno šest edukativnih ploča na četiri jezika, isto toliko manjih tematskih tabeli, a postavljeni su i smjerokazi.
 
Edukativna staza Ponikve

“Okosnica same staze je krški fenomen- jezero koje nastaje i nestaje. Na stazi su obrađene još tri teme- bogati biljni svijet s preko šesto biljnih vrsta i jednom endemskom biljkom, bogati životinjski svijet s naglaskom na tri velike zvijeri koje obitavaju na ovim područjima a riječ je o medvjedu, risu i vuku te posljednja tema- Liburnska gradina Ponikve, stara više od četiri tisuće godina”, rekla je Sonja Jelušić Marić, direktorica TZG Bakra.

“Činjenica je da niti mnogi naši građani ne znaju što sve ovaj naš predivan kraj ima, a on je toliko bogat i poseban. Svako naše naselje ima svoje bogatstvo od frankopanske gradine na Hreljinu do Tuhobića, Jelenčića, do Lepeničkog polja, Risnjaka i Ponikvi. Edukativna staza prvi je korak u dugom putu koji je pred nama, od same obnove Bakra, crkava, kapelica, gradina, vinograda… Toliko je bogatstvo naše prirode, a premalo je cijenimo i premalo naši mladi znaju o njoj”, naglasio je bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.

Okupljene su pozdravili i zamjenik primorsko- goranskog župana Petar Mamula te profesor Bore Štrbac, koji je zainteresirane poveo u obilazak edukativne staze.


Projekt Edukativne staza Ponikve, vrijedan gotovo 74 tisuće kuna, realiziran je sredstvima Grada Bakra, Turističke zajednice Grada Bakra i Primorsko- goranske županije.