Bakar 18. siječanj 2019.

Josip Luzer otkrio tajne iza naziva bakarskih mjesta

Josip Luzer otkrio tajne iza naziva bakarskih mjesta
Brojni Bakrani na promociji u Domu kulture Matija Mažić s velikim interesom slušali su priče o nazivima bakarskih mjesta i različitih lokacija, koje je kroz knjigu Bakarska toponimija ispričao profesor Josip Luzer.

Bakarska toponimija donosi i obrađuje nazive 165 mjesta u Gradu Bakru, uključujući i bakarski zaljev, sve do vrhova brda. Od kuda ime Gradu Bakru? Zašto baš Medenjaki? Kada se rodila Kadira? To su samo neka od pitanja na koja u svojoj knjizi odgovara profesor Luzer.


“Ima mnoštvo zanimljivih priča koja stoje iza tih naziva. Literatura je opsežna, ja sam radio na tome 5-6 godina. Najviše vremena uložio sam u prikupljanje materijala. To sam radio kroz putopise, arhivski materijal, kroz brojne karte koje sam pronalazio u našim, ali i stranim arhivima, pretežito u bečkom i budimpeštanskom. Na kraju knjige je i 14 jako lijepih karata, literatura je bogata, nekih desetak stranica tako da tko god se bude htio dublje baviti bakarskom toponimijom moći će krenuti tim tragom i tim stopama”, rekao je autor uoči promocije u Bakru.


“Zanimljiva su recimo imena uvala i ulica. Primjerice, jedna ulica se zove Stara cesta, međutim, kada ju pogledate, vidite da je tom cestom nemoguće voziti automobil, a riječ cesta implicira da se nekakvo vozilo mora kretati tuda. A onda kad krenete istraživati, dođete do podatka da je 1850.  godine tamo niknula jedna velika zgrada. Pa sam se pitao kome je to grad dopustio tamo, na samom moru, izgraditi kuću. I onda otkrijem da se radi o kući obitelji Šoić. Bio je biskup Šoić, brat đakon i otac kapetan. Biskupu nitko nije mogao odoljeti da mu se ne da mogućnost gradnje kuće blizu mora. Tako da je grad zbog te gradnje žrtvovao jednu cestu i pretvorio je u ulicu. Evo, to je recimo jedna od zanimljivih priča”, otkrio je profesor Luzer.


Knjigu Bakarska toponimija predstavio je recenzent Vladimir Skračić, zadarski profesor koji je i voditelj niza znanstvenih projekata iz toponomastike. Istaknuo je kako je knjiga profesora Luzera sofisticirani vodič kroz bakarska zemljopisna imena, kulturu i povijest te značajan prilog hrvatskim toponomastičkim istraživanjima.

“Bakarska toponimija zasigurno će biti zanimljiva Bakranima, svima koji su na bilo koji način vezani uz Bakar, ali i široj stručnoj javnosti”, istaknuo je dugogodišnji glavni urednik Bakarskog zbornika, profesor Boris Petković te se zahvalio se autoru i svim njegovim suradnicima na monografiji.


Zanimljiva monografija Bakarska toponimija, autora Josipa Luzera, može se kupiti u Gradskoj knjižnici Bakar ili Gradskoj upravi Grada Bakra.