Bakar 21. lipanj 2024. Nevenka Pavletić

“Klasični Bakar” i ove je godine dio Margaretinog leta

“Klasični Bakar” i ove je godine dio Margaretinog leta
“Klasični Bakar” je ciklus koncertnih gostovanja koje KUU Sklad organizira u sklopu “Margaretinog letoa” u suradnji s poznatim hrvatskim umjetnicima, a uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija. 

Publika iz Bakra, ali i Rijeke i okolice, kroz niz godina prepoznala je koncept i kvalitetu koncerata. Bakar se profilirao u poželjnu kulturnu destinaciju za ljubitelje klasične umjetnosti.

“Ove godine pripremili smo četiri sjajna koncerta koji će raznovrsnim klasičnim programom obogatit ljetnu sezonu i program Margaretinog leta u Bakru, a izvodit će se u Crkvi Majke Božje od porta i Crkvi sv. Andreja. Prvi u nizu bit će koncert poznatog varaždinskog baroknog ansambla Camerata Garestin, a koji je u Bakru  nastupio više puta i slobodno možemo reći da su postali pravi miljenici bakarske publike. I ove godine pripremaju barokne poslastice koje će izvesti odlični umjetnici Ivana Lazar, Berislav Puškarić, Krešimir Lazar i Krešimir Has”, najavljuju iz Sklada.


Koncert će se održati u perivoju Crkve Majke Božje od Porta u Bakru, u subotu, 22. lipnja s početkom u 21 sat. 

Slijedeći dan, u nedjelju, 23. lipnja s početkom u 17 sati, na rasporedu je novi koncertna kojem će nastupiti tri pjevačka zbora: Pordenone Vocal Ensemble iz Italije, Zbora Fratellanza iz Rijeke i Ženskog zbora Sklad, kao nastavak programa međunarodne glazbene suradnje Hrvatske i Italije. Glazbena razglednica iz Hrvatske koju će prezentirati Ženski zbor Sklad pridonijet će još jednom popularizaciji bogate hrvatske  glazbene baštine. Koncert će se održati u zgradi Zajednice Talijana (Circollo), Uljarska 1 u Rijeci.


Oba koncerta financijski su podržali Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Bakar i Zajednica Talijana Rijeka. 

“Potom, 02. srpnja ponovo spektakularna izvedba Krunidbene mise glazbenog velikana W.A. Mozarta te još dva koncerta: Zagrebačkog kvarteta i Zagrebačkih solista. Nadamo se da će draga nam publika uživati u ovim ljetnim glazbenim poslasticama u predivnim ambijentima neodoljivog Grada Bakra”, poručuju iz Bakra te ističu kako se ulaz na koncerte ne naplaćuje.