Bakar 12. srpanj 2022. K. Z. Mandekić, Foto: M. Šegulja

Ministrel Bakrane “odveo” u srednjovjekovne dvorce

Ministrel Bakrane “odveo” u srednjovjekovne dvorce
U modernom ambijentu ansambl Minstrel je svojom čarobnom vokalno- instrumentalnom izvedbom niza skladbi “odveo” bakarsku publiku u neko drugo vrijeme

U bakarskom Domu kulture “Matija Mažić”, protekle je nedjelje održan koncert rane, srednjovjekovne i renesansne, glazbe “Frottola ritrovata” u izvođenju vokalno-instrumentalnoga ansambla Minstrel. 


Ansambl Minstrel se bavi izvođenjem srednjovjekovne i renesansne glazbe i ponekad nastupa u renesansnim kostimima izvodeći i renesansne plesove. Tijekom punih trideset godina djelovanja, ansambl je ovjenčan brojnim dobrim kritikama, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Ime Minstrel (svirač, pjevač i zabavljač na srednjovjekovnom engleskom dvoru), odabrano je u namjeri da se publici još više približe najljepše skladbe rane glazbe. 


U modernom ambijentu ansambl Minstrel je svojom čarobnom vokalno- instrumentalnom izvedbom niza skladbi odveo bakarsku publiku u neko drugo vrijeme i daleke dvorane srednjovjekovnih dvoraca, upravo onako kako Bakrani zamišlju svoj grad u prošlosti, a vide ga takvim i u budućnosti.                        


Vokalno- instrumentalni ansambl Minstrel u sastavu: Marcella Francesco, mezzosopran, Nenad Kosak, tenor, Goran Grčić, tenor, Meila Tomé, blok flaute, Lada Magdalenić Morpurgo, rebec, vielle, Ante Beno, udaraljke, blok falute, crumhorne, Sandra Munić, tenor viola da gamba, Lea Sušanj Lujo, bas viola da gamba i Darko Karajić, lutnja, svojom su izvedbom “frottola” zadivili bakarsku publiku koja ih je počastila dugim pljeskom i očitim oduševljenjem. Anasambl je za kraj, još jednom, izveo skladbu Tutto el mondo, autora Philippusa De Lurana. 


U sklopu Margaretinog leta i obilježavanja 145. godišnjice djelovanja bakarske KUU Sklad, program “Klasični Bakar” ponudio je glazbeno- edukacijski koncert “Frottola ritrovata”, kao nastavak sedmogodišnjeg Skladovog edukacijskog ciklusa, čiji su rezultati itekako vidljivi.

Za posjetitelje su svi koncerti iz ciklusa Klasični Bakar besplatna zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i medija RH i TZG Bakra.