Bakar 22. travanj 2023. Izvor: Grad Bakar, foto: P. Lovrović

Na Hreljinu svečano otkrivena bista Josipa Marohnića 

Na Hreljinu svečano otkrivena bista Josipa Marohnića 
Povodom Dana Hreljina i blagdana sv. Jurja, zaštitnika Hreljina, sinoć je svečano otkrivena bista Josipa Marohnića

Grad Bakar je u čast Josipu Marohniću, jednom od najpoznatijih iseljenika naših krajeva, predsjedniku Hrvatske bratske zajednice u Americi od 1912. do 1921. godine, postavio bistu s njegovim likom. Model skulpture- portret u punoj formi Josipa Marohnića izradila je akademska kiparica Tatjana Kostanjević, dok je odljev u bronci izradila Ljevaonica umjetnina ALU d. o. o. iz Zagreba, a kameni postament djelo je Taracerskog obrta Ri Kamen. 


Brončani portret postavljen je na kameni postament u dvorištu Etno kuće Marohnić kao trajni spomenik na iseljenike bakarskog kraja i samog Josipa Marohnića koji se istaknuo kroz lik i djela te time zadužio svoj rodni kraj, ali i cijelu Republiku Hrvatsku. Brojnim posjetiteljima, obratila se predsjednica VMO-a Hreljin Marta Živko, zahvalivši Gradu Bakru na projektu Etno kuće Marohnić te naglasivši važnost Josipa Marohnića i svih iseljenika. Svečanost su svojom pjesmom uveličale članice Ženske klape Hreljin koje su izvele pjesme “Prošeći se z manun po Kvarneru” i “Vjerujem u te, sveta zemljo moja” te učenici 3.a razreda OŠ “Hreljin” odigravši igrokaz “Ive Merikan”.


Okupljenima se obratio gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić prisjetivši se svih velikih ulaganja na Hreljinu te naglasivši važnost Josipa Marohnića, ali i svih iseljenika naših krajeva koji su u potrazi za boljim životom morali napustiti svoje domove. Gradonačelnik je istaknuo vrijednost projekta Etno kuće Marohnić, naglasivši njegovu buduću namjenu- izložbeni postav kao i dobru suradnju s lokalnom zajednicom koja željno iščekuje otvorenje Etno kuće. Uz Gradonačelnika bistu je svečano otkrila i Ljerka Sobol, supruga Ivana Sobola koji se za svog života, kao mještanin, izrazito zalagao da san brojnih Hreljana o Etno kući Marohnić postane stvarnost. Vlč. Marko Šarić blagoslovio je bistu i Etno kuću. 


U suterenu Etno kuće, članice Udruge umirovljenika Grada Bakra- podružnice Hreljin postavile su izložbu “Merikani” koja kroz fotografije, pisma, čestitke, osobne dokumente i predmete hreljinskih iseljenika priča priču o davnim vremenima, razlozima iseljavanja, teškom životu iseljenika te njihovim zanimljivim životnim pričama i anegdotama. Izložbu je moguće razgledati još danas od 17 do 19:30 i sutra od 10 do 12 te od 16 do 19 sati.

Josipu Marohnić

Josip Marohnić, sin Mata Marohnića i Marije Polić rođen je na Hreljinu 1866. godine. U Sjedinjene Američke države se odselio 1893. godine. Bio je oženjen Hreljankom Andrijanom Vidas s kojom je osnovao obitelj. U Americi je otvorio vlastitu knjižaru i tiskaru u kojoj je uglavnom objavljivao knjige (rječnike, gramatike, almanahe i sl.) namijenjene hrvatskim iseljenicima, a surađivao je u više iseljeničkih glasila. Marohnić je prvi Hrvat koji je službeno pozvan u audijenciju američkog predsjednika W. H. Tafta (1911. godine). Bio je predsjednik Narodne hrvatske zajednice (poslije Hrvatske bratske zajednice) od 1912. sve do smrti 1921. godine.

U vrijeme Marohnićevog predsjedavanja Zajednicom uvelike se povećao broj članova, briga o iseljenicima se podigla na višu razinu, tiskala se knjižna građa, a utemeljio je i omladinski odjel „Pomladak“. Marohnić je izdao i nekoliko svojih djela: zbirke Jesenke (1897.) i Amerikanke (1900.), Opis Sjedinjenih Država (1897.), Popis Hrvata u Americi (1902.), Povijest Sjedinjenih Država Sjeverne Amerike (1903.), Šaljive pjesme (1913.) i dr. Umro je u Pittsburghu, 23. siječnja 1921. godine. 

Etno kuća Marohnić

Grad Bakar je prije više godina izvršio uklanjanje postojećeg ruševnog objekta dvojne obiteljske građevine te je na tom mjestu izgrađena etno kuća Marohnić. Vrijednost izgradnje je približno 318.500,00 € odnosno 2,4 milijuna kuna, a radove na projektu financira Grad Bakar. Projektantica kuće je Marisa Šegulja, izvođač radova Citadela d. o. o., dok je nadzor provodila tvrtka Karloline Kling d. o. o.

Buduća namjena kuće je izložbeni postav kroz koji će se odati počast Josipu Marohniću te ispričati priča o iseljenicima koji su davnih dana svoj rodni kraj napuštali u potrazi za boljim životom. Posjetiteljima će se na zanimljiv i interaktivan način, tradicionalnim predmetima i modernom tehnologijom te multimedijom, prenijeti povijesne činjenice i iseljeničke priče određenog vremenskog razdoblja.