Bakar 17. travanj 2019.

Njemački turisti uživali u Bakru i specijalitetima od tune

Njemački turisti uživali u Bakru i specijalitetima od tune

Prva velika grupa njemačkih turista jučer je stigla u Bakar, u sklopu programa “Tuna fish fest”. Uz svečani doček i razgledavanje goste je dočekao i pravi mali sajam, prezentacija tunolova, izložba te dakako degustacija specijalitetima od tune.

Stotinjak njemačkih turista jučer je brodom stiglo u Bakar, u sklopu zanimljivog novog programa “Tuna fish fest”, osmišljenog u suradnji Turističke zajednice Grada Bakra i turističke agencije Via Mea iz Crikvenice. 


“Kroz dugogodišnje nastojanje i napore da Bakar postavimo na turističku rutu, mnogo puta ostajali smo praznih ruku u potrazi za partnerom i agencijom koja bi prepoznala potencijal Bakra i stavila ga u svoju ponudu. Tek je agencija Via Mea iz Crikvenice prepoznala naš trud i inicirala suradnju, otvorivši vrata izletničkom turizmu u Bakru. Iz dobre suradnje i obostranog entuzijazma nastao je i novi program temeljen na bogatoj baštini Bakra”, naglasila je Sonja Jelušić Marić, direktorica TZG Bakra. 


Osmišljena je tako zanimljiva tura uz degustaciju Bakarske vodice i baškota te doček gostiju uz Gradsku stražu Bakar, Bakarsku gospodu i kapetane, Težake i težakinje z Praputnjaka. 

Jučerašnja grupa stigla je brodom iz Crikvenice. Nakon dočeka i degustacije, krenuli su razgledavanje gornjeg grada, kastela, crkve i katakombi, a na Žalu ribara dočekala ih je klapa i lokalni ugostitelji s bogatom ponudom, kao i ponuda autohtonih domaćih proizvoda i suvenira. Također, uz pomoć lokalnog ribara, gosti su imali prilike vidjeti prezentaciju nekadašnjeg tunolova kao i izložbu starih slika Bakra.


Naglasak u cijeloj priči stavljen je na povijesni Bakar, njegovu bogatu baštinu, uz vrijedne udruge koje čuvaju bakarsku povijest i običaje od zaborava.  

Ovo je tek prva od osam grupa koje će kroz pred i post sezonu doći na ovu manifestaciju te će ove godine Bakar posjetiti više od tvije tisuće gostiju iz Austrije i Njemačke. 


“Ovim putem zahvalila bi se našem partneru Via Mei te svima koji sudjeluju u programu i koji su pomogli da ovako jedna priča zazivi u gradu koji je godinama bio nepravedno zapostavljan i zaboravljen u sjeni nekadašnje industrije. A sudeći prema najavama, Bakar definitivno očekuju neki ljepši dani”, zaključila je Jelušić Marić.

Foto: M. Šegulja