Bakar 11. svibanj 2023. K.V.

Nove zavičajne pjesme- plod ljubavi prema glazbi i Bakru 

Nove zavičajne pjesme- plod ljubavi prema glazbi i Bakru 
Stihovi govore o ljubavi prema rodnom kraju, gradu i bakarskoj školi, a pjesme su nastale iz ljubavi prema glazbi i zavičaju

Osluškivanjem učenika i dobrim poznavanjem sadržaja nastava glazbene kulture u učionici drugog razreda Osnovne škole Bakar podignuta je na jednu višu dimenziju učenje o glazbi i uživanja u njoj. 


Kroz školski projekt nastale su zavičajne pjesme, koje su uz podršku ravnatelja Tomislava Uzelca-Šćirana prvi put objavljene u edukativnoj slikovnici Četiri srca za Bakar, a tijekom proljetnih praznika objavljen je zvučni zapis novih USB stickova. koji su nastali prema ideji Marka Čopa iz tvrtke 2MB d.o.o. iz Hreljina. Snimanje pjesama u glazbenom studiju potpomogla je Turistička zajednica Grada Bakra. 

Autorica teksta i glazbe je učiteljica Alma Hess koja već duži niz godina piše, uglazbljuje i stvara nove materijale te se bavi idejom o tematskoj zbirci zavičajnih pjesama. Svoje učenike potiče da i sami pišu i da se izraze riječima, ali i na neki drugi umjetnički način.


“Središnja tema dječjih pjesama je grad Bakar. Stihovi govore o ljubavi prema rodnom kraju, gradu i bakarskoj školi, a pjesme su nastale iz ljubavi prema glazbi i zavičaju. Motivi pjesama vezani su uz grad, školu, ljude i običaje, a posebno je kroz zvučni zapis dojmljiva toplina i iskrena dječja interpretacija. Riječ je o uspješnom materijalu u kojem prevladavaju melodiozne i živopisne pjesme satkane od slika u kojima se prožimaju trenuci žive svakodnevice i stare bakarske ljepote. Kroz nevine dječje glasove osjeća se njihova prostodušna zaigranost i zanesenost u kojima se riječi vješto kotrljaju i stvaraju neobične veze među sobom”, naglašava Alma Hess.

Pjesme su pisane na standardnome jeziku, jer je stvaralaštvo na standardu pristupačno i razumljivo svima bez obzira na zavičajni govor.