Bakar 30. siječanj 2018.

Novo ruho starog bakarskog kaštela

Novo ruho starog bakarskog kaštela
Dovršeni su gotovo 800 tisuća kuna vrijedni radovi na međukatnim konstrukcijama Frankopanskog kaštela Bakar, a najavljena su i daljnja ulaganja u kaštel, u sklopu EU projekta Kulturno- turistička ruta "Putovima Frankopana”.

Predstavnici Grada i Primorsko- goranske županije, predvođeni bakarskim gradonačelnikom Tomislavom Klarićem i županom Zlatko Komadinom, kao i turistički djelatnici, danas su obišli djelomično obnovljeni bakarski kaštel. Jedinstveni dojam povratka u prošlost upotpunila je Gradska straža Bakar, pojačana članovima udruga Knezovi Krčki i Ordo Sancti Viti, koji su goste dočekali u kaštelu.
 
Posjetiteljski centar u bakarskom kaštelu

“Grad Bakar ima bogatu i burnu povijest, odlučili smo pokazati svima koliko smo na nju ponosni. Ovaj biser, naš frankopanski kaštel, katakombe, dvanaest crkava na našem području, Turska i Rimska kuća… Imamo se čime ponositi. Ovdje u kaštelu planiramo obnoviti kapelicu, svečanu dvoranu i muzej grada Bakra. No, ne stajemo na tome. Tu je i uređenje šetnice na moru, gdje će posjetitelji moći doći praktički do polovice zaljeva, istražujemo i podmorski tunel, koji namjeravamo staviti u funkciju ako to bude moguće. Želimo vratiti našem Bakru dušu, sve ono što je imao i što mu je bilo oduzeto. Radimo, između ostalog, i na uređenju Hreljinske gradine i jezera Ponikve”, najavio je bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić, zahvalivši Primorsko- goranskoj županiji na suradnji.

Radovi na međukatnim konstrukcijama impozantnog Frankopanskog kaštela u Bakru, koji su počeli u srpnju, a završeni u prosincu prošle godine, “teški” su 779.074,75 kuna. U sklopu EU projekta Kulturno- turistička ruta "Putovima Frankopana” bakarskom kaštelu  još predstoji uređenje sanitarnog čvora i interpretacijskog centra, za što je izdvojeno dodatnih 600 tisuća kuna.

U kaštele i sakralne objekte 61 milijun kuna

Projekt "Putova Frankopana" financiran je iz strukturnih fondova EU s 48 milijuna kuna, a pridodaju li se tome sredstva općina, gradova i PGŽ ukupna ulaganja u 17 kaštela i 3 sakralna objekta penju se na 61 milijun kuna.

“Nakon što smo u prvoj fazi uspjeli zaustaviti propadanje naše kulturno- povijesne baštine željeli smo je oživjeti i stvoriti mjesta kulturnih događanja, pogotovo u aspektu Rijeke EPK 2020, ali i staviti je u funkciju turizma. Imamo što pokazati i čime se ponositi”, poručio je župan Zlatko Komadina.

Pročelnik UO za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ Valerij Jurešić najavio je kako će se ove godine, nizom kulturnih, znanstvenih, zabavnih i sportskih događanja, obilježiti 900 godina knezova Frankopana. Spomenuti svakako treba i da će svoj doprinos obilježavanju velikog jubileja dati i Turistička zajednica grada Bakra. Naime, 26. svibnja bakarska biciklijada vozit će se rutom Frankopana, a tradicionalna "Šetnja kroz povijest", kojom će 23. lipnja Bakar zakoračiti u "Margaretino leto", ove će godine također biti u znaku krčkih knezova.