Bakar 26. studeni 2022. Klaudio Vrančić

Obilježena 50. obljetnica zaštite ponosa Praputnjaka

Obilježena 50. obljetnica zaštite ponosa Praputnjaka

Zanimljivim tematskim predavanjima na Praputnjaku završilo obilježavanje 50. obljetnice zaštite Etnografske zone Bakarskih prezida- Takala

Pola stoljeća od zaštite etnografske zone Bakarskih prezida- Takala na Praputnjaku se obilježava čitave godine. a proslava velikog jubileja završila je večeras u Domu kulture zanimljivim tematskim predavanjima. 


Predavanje “Kulturno dobro- dodana vrijednost zajednici” održale su Lilian Stošić i Andrea Manzoni iz Konzervatorskog odjela u Rijeci. Krajobrazna arhitektica Zrinka Brajan govorila je o “Praputnjaku u krajobrazu”, dok su o “Zaštiti tradicionalne proizvodnje pjenušavog vina Bakarska vodica kao nematerijalnog kulturnog dobra RH” pričali enolog Tomislav Pavlešić i Ivona Miloš, koja je održala i predavanje “Pogled u budućnost kroz prizmu kulturne baštine Praputnjaka”. 


“Kroz cijelu godinu smo imali razne radionice i izložbe, a ovo je finalna večer naše proslave. Večeras želimo poručiti da svi zajedno moramo biti svjesni važnosti ove zaštite, koja nam, ako je prepoznamo, može biti veliki pokretač za budućnost. To je ono najvažnije. Samo slovo na papiru ne znači ništa, ako ne radimo na tome”, rekla je Ivona Miloš iz udruge Praputnjak- kulturni krajolik, naglasivši veliki turistički potencijal Praputnjaka te zahvalivši svima koji su pomogli obilježavanje vrijedne obljetnice. 


A program, u kojem su između ostalih sudjelovali i hreljinski osnovnoškolci, pomogli su: Grad Bakar, TZG Bakra, Arheološki muzej u Zagrebu, Primorsko- goranska županija i Ministarstvo kulture i medija RH.

“Čitav Bakarski kraj je sam po sebi jedna fascinantna priča. Bogata je naša povijest, naša tradicija. Bakarski prezidi- Takale su fascinantan primjer truda, rada i muke naših predaka na ovim prostorima, koji su iz kamena izvlačili život. Naša je dužnost da ih sačuvamo budućim naraštajima i da ta priča o Takalama živi kroz generacije koje će tek doći”, naglasio je bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.


Za kraj spomenuti svakako treba i kako će Praputnjarci za tri godine obilježiti još jednu veliku obljetnicu. Naime, 2025. obilježava se 50 godina od zaštite Etnografske zone i Ruralne zone Praputnjaka.