Bakar 15. srpanj 2022. Klaudio Vrančić

Pedesetak šetača uživalo u šetnji i otkrivalo tajne Krasice

Pedesetak šetača uživalo u šetnji i otkrivalo tajne Krasice

Prva ovogodišnja interpretacijska šetnja, u organizaciji TZG Bakra, sudionike je odvela u šetnju Krasicom i otkrila im ponešto o dotjeranim Krasičarkama, kobnom letu balonom, maškaranim običajima…

Pedesetak sjajno raspoloženih šetača okupilo se jučer na Krasici, ispred crkve Majke Božje Karmelske, na prvoj ovogodišnjoj interpretacijskoj šetnji, u organizaciji Turističke zajednice grada Bakra. 


Okupljene je u šetnju mjestom povela vodičkinja Marijana Mužević, otkrivši im brojne zanimljivosti o Krasici. Među njenim se pričama našla i ona o dotjeranim Krasičarkama, kojima čak i metla ima fijok, zbog čega je tura i nazvana “KRASotICA”.


Zanimljiva je bila i priča letu balonom i kobnoj nesreći. Naime, davne 1909. dotični Wilhelm Brinkmann i Hugo Francke pokušati su srušiti rekordu u daljinskom letu. Krenuli su iz Berlina prema Rusiji, a njihov je let završio tragično u blizini Krasice.


Šetači su između ostaloga prošli i starim putem, kojim su nekada školani išli u bakarsku školu, razgledali su crkvu, vidjeli su i “krasičarske papuči”, a na samom su ih kraju u prostorijama Mjesnog odbora ugostili članovi nadaleko poznate Karnevalske grupe “Krasica pa Rio”.


Turistička zajednica grada Bakra za sve je sudionike pripremila okrjepu, ali i lijepe poklone- plave i žute vrećice koje krasi logo ovogodišnjeg “Margaretinog leta”. Sve u svemu možemo zaključiti kako je Krasica za mnoge bila ugodno iznenađenje, a nova interpretacijska šetnja na rasporedu je već 21. srpnja, kada će šetači upoznati “Skrivenu Plosnu”.