Bakar 5. srpanj 2024. K.V.

Počeo Filmski festival Bura- projekcije još danas i u subotu

Počeo Filmski festival Bura- projekcije još danas i u subotu
Prvi Filmski festival “Bura” sinoć je počeo u bakarskom Domu kulture, a nastavlja se već danas

Projekcijom provokativnog filma “Score”, redatelja R.Metzgera iz 1974. godine, u Bakru je sinoć počelo premijerno izdanje Filmskog festivala “Bura”.

“Počeli smo prije dvije godine na Krasici kada smo gledali Murinu. Krasica je nekada imala svoje kino, gdje su se moji roditelji upoznali. Imali smo tu tradiciju a željeli smo doprinijeti kulturi u našem kraju. Shvatili smo da film nije zastupljen pa smo mislili da bi ljetno kino na livadi moglo biti zanimljivo. Druge godine smo napravili dvije večeri, a ove godine smo pokrenuli filmski festival. Primili smo preko 80 prijava za selekciju, žiti je izabrao najboljih 6 filmova koji će biti prikazani, kao i pobjednika”, kazao je Filip Koludrović, iz udruge Studio B7.


Zanimljiva anegdota vezana je za sam naziv filmskog festivala. Naime, prve je godine na ljetnom kinu jaka bura skoro otpuhala platno pa je novi festival dobio naziv - “Bura”.

Jučerašnjoj projekciji u Domu kulture Matija Mažić prethodilo je druženje u bakarskom Gradskom vrtu, a Festival koji je dio Margaretinog leta nastavlja se već danas. Radionica na temu inkluzivnog filma održat će se u Gradskoj knjižnici Bakar u 10:30, a spomenuta selekcija kratkih filmova prikazat će se kod Turske kuće od 20 sati.


Subotnji program počinje u 11 satu, kada će u Domu kulture biti prikazan animirani film “Čudesna šuma”. Projekcija SF horora “Infinity Pool” održat će se u bakarskom kaštelu u 16 sati, a komična drama La Chimera na rasporedu je u 21 sat na Hroljevu.