Bakar 15. lipanj 2022. Izvor: TZG Bakar

Počinje ljeto po bakarskom kalendaru

Počinje ljeto po bakarskom kalendaru
“Margaretino leto” u Bakru će ponuditi najbolje od zabave, kulture i zanimljivih turističko- interpretacijskih obilazaka, a gotovo svi programi bit će besplatni

U zemlji tisuću festivala i “evenata” katkad nije lako uočiti one koje osim dobrog raspoloženja donose i vrijednost više. Ne škodi stoga istaknuti one koji u tome uspijevaju. Izrastavši od male ribarske fešte u etablirani jednomjesečni ljetni festival, “Margaretino leto” u Bakru će nam i ove godine, napokon oslobođene restriktivnih mjera i pandemijskih ograničenja, ponuditi najbolje od zabave, kulture i zanimljivih turističko- interpretacijskih obilazaka. Pritom će, da ne čuvamo ovaj adut za kraj, od dvadeset i pet različitih programa, njih dvadeset i tri biti potpuno besplatna.


Note su note

Među njima vas očekuju koncerti Jacquesa Houdeka (25.6., povodom otvaranja festivala), Indire “Forza” (9.7.), Maria Battifiace (13.7.) i Maje Šuput (30.7.). Nije čudo da se bakarskim terasama ovih dana širi pošalica da je grad bukirao “pola estrade”. Na svoje će doći i oni kojima lagana ljetna zabava nije idealni đir. Naime, u Bakar će se tijekom lipnja i srpnja sliti i “pola” hrvatske klasično- glazbene scene. Posjetitelji će moći uživati u vrhunskim nastupima gudačkog kvarteta Cadenza (3.7.), ansambla Minstrel (10.7.), Tria Solemnis (17.7.) te ansambla Camerata Garestin (20.7.). Osim toga, u gradu će se tijekom srpnja održati i nekoliko izložbi, predstava, predstavljanja knjiga te drugih kulturno-
turističkih sadržaja kao što su tradicijski Margaretin sajam, smotra povijesnih postrojbi i vatromet tijekom “Bakarske noći” (9.7.).


Majstori interpretacije
    
Kad je o baštini i njenoj turističkoj prezentaciji riječ, Bakar, vjerovali ili ne, spada u najinovativnija odredišta u Hrvatskoj. “Margaretino let”“ već nekoliko godina počinje sad već nadaleko poznatom “Šetnjom kroz povijest”. Ove godine ona će nas u interpretaciji Ive Sille i Bore Štrbca povesti “vremeplovom Andrije Mohorovičića”, velikog hrvatskog znanstvenika koji je dobar dio karijere proveo u Bakru. Osim toga, očekuju nas interpretacijske ture “Skrivena Plosna” u izvedbi Jelene Holenko- Lynx & Fox, (7.7.) “KRASotICA” Marijane Mužević (14.7.), te “Stari putevi Škrljeva” Bore Štrbca (28.7.). Na otvaranju manifestacije 25.6. nastupit će i popularna pripovjedačica Sabina Gvozdić iz Ogulina.


Uvijek podižući ljestvicu izvrsnosti- jer njegovi partneri i pokrovitelji (Grad Bakar, Industrijska zona Bakar, INA, Metis, i dr.) manje ni ne očekuju- “Leto” će nam ove godine ponuditi još neke originalne programe. Među njima se ističe “More mode”, modna revija koja će se 23.7. održati nasred Bakarskog zaljeva. A kako će to izgledati je najbolje doći i provjeriti uživo!