Bakar 16. srpanj 2017.

“Pomorska bitka” i Ivan Zak napravili “gužvu” u Bakru

“Pomorska bitka” i Ivan Zak napravili “gužvu” u Bakru
Atraktivna “Pomorska bitka” u grad je i ove godine privukla tisuće posjetitelja, a u stvaranju velike bakarske “gužve” svoj je dio “odradio” i popularni Ivan Zak, čiji koncert je bio na rasporedu nakon bitke.
 
Rekonstrukcija posljednjeg mletačkog napada na Bakar iz godine u godinu u grad privlači sve više posjetitelja. Njih više od 15 tisuća jučer je svjedočilo atraktivnoj 8. “Pomorskoj bitci”, jedinstvenoj bakarskoj manifestaciji, što se održava povodom proslave Dana grada Bakra. 
 
Nešto prije 23 sata “Mlečani” su sinoć uplovili u Bakarski zaljev. Nakon “razmjene” topovskih kugli “zapalili” su se dijelovi grada, ali i brodovi koji su, na oduševljenje okupljenih, posebno onih najmlađih, poraženi napustili zaljev. 
 
Događanjima prebogata subota
 
Rekonstrukcija slavne bitke iz 1616. godine bila je veliko finale događanjima prebogate subote u Bakru. Već u jutarnjim satima, u organizaciji PD Bakar, organiziran je “Pohod na Risnjak”, dok je popodne bilo rezervirano za “Margaretin sajam”. Uvod u samu bitku bilo je postrojavanje i svečani mimohod tridesetak povijesnih postrojbi hrvatske vojske, inače “branitelja” Bakra. 
 
“Ovo je 410. godina od slavne Pomorske bitke kad su Bakrani obranili grad od Mlečana, nakon čega se više nikada nisu vratili. Oživjeli smo povijest, a posebno veseli što svake godine dolazi sve više postrojbi iz čitave Hrvatske od Dubrovnika do Vukovara. Mislim da ne postoji država u Europi koja ima tako bogatu i burnu povijest kao naša Hrvatska samo je trebamo znati cijeniti i na takvim temeljima krenuti prema boljoj budućnosti. Mi u Bakru to pokušavamo, vraćamo ovom našem predivnom gradu stari povijesni sjaj i vodimo ga u bolju budućnost,” rekao je bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.
 
Pomorska bitka bakarski brend
 
“Ove godine program je bogatiji no ikad. Naša Pomorska bitka je postala svojevrsni brend koji svake godine okuplja sve veći broj posjetitelja,” zaključila je Sonja Jelušić, direktorica Turističke zajednice grada Bakra te zahvalila svima koji su pomogli u organizaciji zahtjevnog događanja.
 
Bitka je završila tradicionalnim vatrometom, a bakarska fešta uz grupa “Point” i popularnog Ivana Zaka, na prepunom “Žalu ribara”. 
 
Subotnja događanja održana su u sklopu ovogodišnjeg “Margaretinog leta”, manifestacije bogate događanjima, što traje ve do kraja srpnja.