Bakar 8. travanj 2019.

“Proljetni koncert” Sklada i prijatelja kao uvod u Uskrs

“Proljetni koncert” Sklada i prijatelja kao uvod u Uskrs
“Proljetnim koncertom”, održanim u crkvi sv. Margarete, KUU Sklad i njihovi gosti uveli su brojne Bakrane, u posljednja dva tjedna uoči Uskrsa

“Proljetni koncert” koji, u sklopu manifestacije “Uskrs u Bakru” organizira Kulturno umjetnička udruga Sklad, održan je sinoć u crkvi sv. Margarete. 


“Niz glazbenih izvedbi zamišljen je kao glazbena meditacija koja slušatelje provodi kroz prve dane proljeća koje budi prirodu i društvo, a zatim i kroz korizmeno doba, do uskrsnuća koje donosi veliko veselje i optimizam. Koncert je poziv svima nama da izađemo iz domova u društvo i u prirodu, da prigrlimo korizmeni duh milosrđa i pomirenja, te da otvorimo srca, pokažemo razumijevanje i pružimo podršku jedni drugima”, poručila je Dunja Vladislović, predsjednica KUU Sklad. 


Na ovogodišnjem su koncertu, uz Mješoviti zbor Sklad i Komorni sastav Sklad, nastupili i gosti: Zbor Zvon Dobrinj, Katedralni zbor Cantores sancti Viti te Antonio Haller i Laura Marincel.  

Mješoviti zbor Sklad evocirao je stari repertoar Sklada od prije 50-ak godina obradama tradicionalnih pjesama Vehni fijolica i Nagnulo se drivce, ali i nove obrade tradicionalnih duhovnih američkih pjesama. 


Program su nastavili odlični mladi glazbenici Antonio Haller i Laura Marincel, čije su izvedbe skladbi Moricconea, Mozarta i Stradelle izmamile pljesak publike. 

Zbor Zvon iz Dobrinja predstavio se klasičnim i modernim duhovnim repertoarom skladatelja Dowlanda, Gasparinija i Gjeilo- a, a posebno oduševio publiku cohenovom Hallelujah. 


Katedralni zbor uveo je okupljene u korizmeno doba s četiri prigodne skladbe Martinjaka, Bacha, Novaka i Kreslina.

Koncert su zaključili Bakrani, Komorni sastav Sklad koji je uz korizmene skladbe Pelizzarija i Pastrine, otpjevao i dvije uskrsne pjesme Lottija i Grgata.


Mlada i talentirana voditeljica, Nataša Radešić Turecki i ovaj put je bila na visini zadatka, a prepuna crkva Sv. Margarete i publika koja zna prepoznati kvalitetu i uloženi trud najbolji su pokazatelj da se Bakar profilira u grad kulture, tolerancije i pozitivnih društvenih kretanja. 


“Vrata Sklada otvorena su za sve ljude koji imaju želju kulturno se izraziti u našim postojećim sekcijama, ali Sklad je također spreman prigrliti I drugačije kulturne izričaje te otvoriti i nove sekcije prema iskazanom interesu članova sljedeći stoljetno geslo- skladno naprijed”, poručila je Vladislović

"Proljetni koncert" Sklada i prijatelja održan je uz pokroviteljstvo Primorsko- goranske županije i Grada Bakra.

Foto: M. Šegulja