Bakar 27. travanj 2023. Izvor: TZG Bakar

Šetnica “Črni vrh” - krenite u šetnju koja se na zaboravlja

Šetnica “Črni vrh” - krenite u šetnju koja se na zaboravlja
Evo ideje za nadolazeći vikend: što kažete na šetnju do Črnog Vrha iznad Bakarskih Prezida? 

Ove subote, 29. travnja, u 9:30 sati, Turistička zajednica Grada Bakra svečano će otvoriti šetnicu “Črni Vrh” i interpretacijski kutak na lokalitetu Takala. 


“Prije nego što krenete puteljkom na prapovijesnu gradinu, obavezno zastanite na samim Prezidima. Dosad ste mogli uživati u pogledu na Bakarski zaljev i diviti se nepreglednom suhozidu dok vam se u glavi roje pitanja: kako je ovaj krajolik dobio oblik? Tko je sve ovo izradio? Zašto baš ovdje? Sada vas na licu mjesta čekaju odgovori na ta i druga pitanja na novim interpretacijskim pločama. Zahvaljujući toj novosti, putnici namjernici će lako saznati zanimljive podatke o vinogradu i njegovom slavnom proizvodu - Bakarskoj vodici”, ističe Sonja Jelušić Marić, direktorica TZG Bakra.


“Nakon upoznavanja Bakarskih prezida, vrijeme je da se uspnete uređenom šetnicom Črni Vrh. Nekoliko interpretacijskih tabli oplemenilo je stazu. Otkrit će vam što je uopće gradina, upoznati vas s biljem koje dočekuje korake znatiželjnih šetača i sa šarmantnim mjestom Praputnjakom koje svojim izduženim oblikom privlači pažnju s obližnjih obronaka”, nastavlja Jelušić Marić.


Svečano otvorenje šetnice je na Bakarskim prezidima, a u 10 sati počinje i posebna interpretacijska šetnja “Uspon u prapovijest”. Šetnju će voditi veliki poznavatelj Bakra i okolice Bore Štrbac. Besplatna je i dobrodošli su svi znatiželjnici, pod uvjetom da ne zaborave čvrstu obuću, sigurnu za boravak u prirodi. Sama aktivnost nije fizički zahtjevna jer je riječ o blagom i kratkom usponu. 


“Ako se ne stignete pridružiti svečanom otvorenju, istražite šetnicu nekom drugom prilikom uz pomoć tihih, ali rječitih, interpretacijskih ploča. Neka vam novi promo film turističke zajednice Grada Bakra o Bakarskim prezidima bude poticaj da što prije i sami posjetite ovaj predivan lokalitet. Riječi su suvišne, stoga pogledajte film”, zaključuje direktorica TZG Bakra.
 

Projekt uređenja šetnice “Črni vrh” i postavljanja interpretacijskih tabela na lokalitet “Takala” financijski su pomogli: Grad Bakar, Primorsko-goranska županija, Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica Kvarnera.