Bakar 29. lipanj 2024. Klaudio Vrančić

"Šetnja kroz povijest" završila nastupom Klape Cambi

"Šetnja kroz povijest" završila nastupom Klape Cambi

Bakarska “Šetnja kroz povijest”, što se održava u sklopu Margaretinog leta, jučer je okupila znatiželjnike i zaljubljenike u povijest, koje je u šetnju povela vodičkinja Iva Silla.

Događanju kojim je proteklih godina tradicionalno započinjala popularna bakarska manifestacija- Margaretino leto, ove je godine festival MIK “preoteo” tu čast. No, Bakrani i njihovi gosti jučer navečer su ipak “prošetali kroz povijest”. 


U sklopu događanja Pomorska škola posjetiteljima je otkrila “tajne školske knjižnice”, a otvorena je i svojevrsna izložba “Inspirirani Bakrom”. Naime, od zgrade Magistrata do novog trga kod pontonske šetnice, na jedanaest lokacija, izloženi su radovi polaznika tečaja za interpretacijske pisce.


“Na tečaju koji se je nedavno održao u Bakru nastale su interpretacijske tabele, koje smo željeli predstaviti javnosti, a imamo i četiri audio zapisa, o perilu, jazu, meteorološkoj stanici i našim ribarima, koji se mogu poslušati. Svaki sudionik tečaja odabrao je neki fenomen koji ga je privukao u Bakru. Ja sam osobno odabrala podmorski tunel koji me godinama fascinira”, rekla je Sonja Jelušić Marić, direktorica TZG Bakra, inače i sama polaznica tečaja.


U interpretacijsku šetnju “Mreža sjećanja” okupljene je potom povela vodičkinja Iva Silla. Šetalo se od spomenutog trga do Pomorske škole, a Silla je šetačima otkrila brojne zanimljivosti. 

Šetnja posvećena pomorskoj baštini

“Šetnju smo ove godine posvetili pomorskoj baštini. Željeli smo pokazati što je more dalo Bakru i Bakar moru i kroz more cijelom svijetu”, kazala je Silla, koja je okupljenima ispričala zanimljive priče o podmorskom tunelu, crkvama i svecima zaštitnicima ribara i pomoraca, mareografu, školskim brodovima, tuneri odnosno straži te Andriji Mohorovičiću koji je bio profesor u Pomorskoj školi, u čijoj je knjižnici završila zanimljiva tura.


Izostala nije niti tradicionalna “Večer otvorenih vrata” pa su posjetitelji mogli razgledati bakarske znamenitosti, poput kaštela, crkve sv. Andrije i njenih kripti ili crkvice sv. Križa, a večer je završila sjajnim nastupom Klape Cambi.