Bakar 18. lipanj 2018.

Šetnjom kroz povijest subotu počinje Margaretino leto

Šetnjom kroz povijest subotu počinje Margaretino leto
Atraktivnom “Šetnjom kroz povijest”, koja je ove godine posvećena Frankopanima, subotu počinje još jedno “Margaretino leto”, tradicionalna manifestacija, prepuna događanja, što se proteže sve do kraja srpnja.

“Margaretino leto 2018.”, tradicionalna kulturno- zabavna manifestacija, Bakranima i njihovim gostima i ove godine donosi brojna događanja, među kojima će i oni najizbirljiviji s lakoćom pronaći nešto za sebe.   

“Margaretino leto je kruna događanja koja svake godine privlače u naš grad sve više gostiju. Vjerujem da će manifestacija i ove godine u Bakar privući velik broj ljudi. Kad smo prije desetak godina osnivali turističku zajednicu cilj nam je bio povećati turističku ponudu na području našeg grada, kako u Bakru tako i u okolnim naseljima i u tome smo uspjeli. Bakar se nastavlja razvijati. Upravo projektiramo šetnicu uz more, a pripremamo i cjelovitu obnovu frankopanskog kaštela, u kojem i započinje ovogodišnje Margaretino leto”, istaknuo je bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.
 
Šetnja u znaku Frankopana

U Margaretino leto Bakar će “ušetati” ove subote (23. lipnja) “Šetnjom kroz povijest”, jedinstvenom događanjem, koje posjetitelje, poput vremeplova, vraća u povijest, a ove je godine posvećeno obitelji Frankopan i obilježavanju 900 godina od prvog spominjanja njihovog imena.

“Po prvi put se cijeli program Šetnje kroz povijest odvija u bakarskom Kaštelu koji je dio kulturne turističke rute Putovima Frankopana. Iz programa Šetnje kroz povijest posebno bih izdvojila besplatnu interpretacijsku turu Šetnja s divicom Margaretom, koju je ekskluzivno za Šetnju kroz povijest osmislila Iva Silla, kreatorica popularnih interpretacijskih tura Secret Zagreb i prvi licencirani interpretacijski trener i vodič. Frankopanska divica ili sluškinja Margareta, koja zna sve tajne svojih gospodara, provest će posjetitelje Bakra kroz povijest ove slavne obitelji, ali i samoga grada Bakra, a u šetnji će joj se pridružiti i Elizabeta Frankopan, koju će utjeloviti iskusna vodičkinja Marjeta Trkman Kravar. Želja nam je bila zabaviti i educirati posjetitelje Bakra te potaknuti sve vodiče s područja Kvarnera da interpretacijskim vođenjem upotpune svoje ture. Uz Šetnju kroz povijest kojom će svečano biti otvoreno Margaretino leto i koja će završiti koncertom Marka Škugora”, rekla je Sonja Jelušić Marić, direktorica TZG Bakra.
 
Spektakularna Pomorska bitka

Šlag na bakarskoj torti događanja ponovno je atraktivna “Pomorska bitka”, spektakularna rekonstrukcija povijesnog mletačkog napada na Bakar, zbog koje u grad svake godine stižu tisuće posjetitelja.

“I ove godine posjetitelje 14. srpnja čeka spektakularno uprizorenje bitke, mimohod povijesnih postrojbi Hrvatske vojske, Margaretin sajam i vatromet, ali i jedna novost- program za djecu u Gradskom vrtu pod nazivom Mala Pomorska bitka s puno zabavnih sadržaja temeljenih na baštini našega kraja, a pod posebnim sponzorstvom Ine, našeg zlatnog sponzora”, najavila je Jelušić Marić.


"Ovo događanje će ponovno doprinijeti turističkoj i kulturnoj ponudi grada Bakra te mi je zadovoljstvo što se INA i ove godine uključila kao sponzor i tako podržala razvoj kulture i promociju grada. Cilj nam je, u skladu s mogućnostima, proširiti suradnju i na druge projekte važne za grad Bakar i okolicu te tako biti prepoznatljiv partner lokalnoj zajednici”, rekao je direktor INA Rafinerije Rijeka Erkki Ranta.

Festival Bakar i serenade

Iz bogatog programa događanja izdvojiti svakako treba i “Festival Bakar i serenade”, što  će se održati petak, 29. lipnja, na Žalu ribara. Na ovogodišnjem BIS-u nastupit će: Eni Jurišić, Katja Budimčić Sabljar, Antonio Krištofić, Mauro Staraj, Mateo Resman, Helena Brajković, Karin Kuljanić, Lucija Rajnovići i Lucija Stipanović, ovogodišnja pobjednica RTL-ovog showa Zvjezdice.

“Festival "Bakar i serenade osmišljen je i organiziran prvi puta 2013. godine. Ideja samog festivala je prezentacija domaćih izvođača u interpretacijama koje im nisu svojstvene. Svaki izvođač izvodi dvije pjesme, jednu po svom odabiru a druge prema odabiru organizatora. Ove godine, druga izvedba izvođača bit će pjesme dobitnika ovogodišnjeg Porina za životno djelo Olivera Dragojevića. Izvedbe izvođača ocjenjuje publika, sredstvom za stvaranje buke koju posjetitelji mogu dobiti na ulazu Žala ribara. Jačina buke mjeri se posebnim uređajem i prikazuje na displayu. Najbolje ocijenjena izvedba bit će ona koja je stvorila najvišu razinu buke. Za voditeljski dio zadužen je Mario Lipovšek Battifiaca, koji na humorističan način popunjava dijelove revijalnog dijela i pauza”, naglasila je Maja Šepac Rožić, pročelnica Ureda Grada Bakra.
 
Opća Opasnost za kraj

Karte za festival se mogu kupiti u Turističkoj zajednici Grada Bakra te dva sata prije početka festivala na ulazu Žala ribara. Cijena ulaznice je 20 kuna.

Margaretinom letu neće nedostajati ni kazališnih predstava, izložbi i plesnih večeri, a bit će tu i jedna modna revija te večer za pamćenje u kinu pod zvijezdama. Od dječjeg "Raspjevanog žala" do Večeri klapa te koncerata klasične glazbe gudačkog kvarteta "Cadenza", Bakar će ponuditi i raznovrstan glazbeni program. Široku publiku će zasigurno privući koncert grupe Point na Pomorskoj bitci te koncert grupe Opća Opasnost s kojima će, nakon legendarnih Bakarskih susreta biti zatvoreno Margaretino leta.

Detaljni program ovogodišnjeg Margaretinog leta i satnicu događanja možete pogledati OVDJE.

Komentari