Bakar 4. srpanj 2024. D.V./M.Šegulja

Sjajna glazbena večer ispunila visoka očekivanja publike

Sjajna glazbena večer ispunila visoka očekivanja publike
Udruženi zborovi Sklad iz Bakra i Zvir iz Jelenja, u crkvi Svetoga Andreja u Bakru, izveli su Mozartovo remek-djelo, Krunidbenu misu KV 317 u C-duru, izvedenu na poseban način: sa ženskim zborom i solistima uz klavirsku pratnju. 

Partituru po urtextu priredila je renomirana izdavačka notna kuća Bärenreiter, a uz zborske pjevačice nastupili su poznati umjetnici, sopranistica Vanja Zelčić, Lora Pavletić mezzosopran, tenor Igor Vlajnić te bas Slavko Sekulić. 

Bila je to treća po redu izvedba ovog maestralnog djela u ovakvom obliku, nakon koncerata u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci i crkvi Svetoga Filipa i Jakova u Gradu Grobniku. 


Djelo je to koje u potpunosti odražava misao Ivana Turgenjeva da je glazba um utjelovljen u prekrasnim zvukovima, a upravo u tim božanskim zvukovima genijalnog Mozarta imali su priliku uživati posjetitelji prepune crkve Svetoga Andreja u Bakru. 

Bakarski biser, Sveti Andrej, svojom akustikom je nosio izvođače koji su odlično iznijeli predivno, ali kompleksno glazbeno djelo. Glasovi uvježbanih amaterskih pjevačica Zvira i Sklada u sinergiji s izvedbom profesionalnih opernih umjetnika, uz klavirsku pratnju Davora Juretića i pod vodstvom dirigentice Nade Matošević bili su kombinacija za glazbenu večer za pamćenje, a prema riječima predsjednice Sklada, Dunje Vladislović, ovakvi koncerti su to što Bakar zaslužuje i po kojima je već prepoznatljiv. 


Sljedeći koncert u organizaciji Sklada održat će se 31. srpnja u crkvi na Hreljinu, gdje će, također u sklopu ciklusa Klasični Bakar, nastupiti Zagrebački kvartet.

Kako je naglasila Dunja Vladislović, Turistička zajednica Grada Bakra prepoznala je važnost ovakvih koncerata, te ih je uvrstila u svoj ljetni kulturni program Margaretino leto, a također ih podržava i Grad Bakar, PGŽ, kao i Ministarstvo kulture i medija RH.