Bakar 28. studeni 2022. D. Sabljar, Foto: M. Šegulja 

Sklad, Contesse i Pučpuljike skladno zapjevali Bakranima

Sklad, Contesse i Pučpuljike skladno zapjevali Bakranima
Bakarska publika uživala je u raznolikim programu i odličnim izvedbama triju ženskih zborova

Triptih je naziv projekta u sklopu kojega je Ženski zbor Sklad iz Bakra jučer u Domu kulture u Bakru nastupio uz dva izvrsna zbora- Contesse iz Suhopolja i Pučpuljike iz Čakovca. Bio je to treći  po redu koncert, kojim su glazbeno povezali tri hrvatske regije i njihove tradicionalne melodije, kao i narječja ča, kaj i što. U Skladu su ponosni što su imali priliku surađivati s tako ambicioznim zborovima, dobitnicima brojnih nagrada, pjevati s njima i učiti od njih. Bakarska publika uživala je u raznolikim programu i odličnim izvedbama triju ženskih zborova.


Projekt je  inicirao poznati glazbeni pedagog Bojan Pogrmilović prepoznajući kvalitetu triju zborova, ali i njihov gotovo komplementarni izričaj. Subotnji koncert u Bakru bio je treći po redu, nakon Čakovca i Suhopolja.


Osnovna ideja projekta je prezentiranje ljepote ženskog višeglasnog pjevanja, što su tri ansambla predstavila u različitim manirima, klasičnom, modernom i tradicionalnom, kroz tri koncertna nastupa zborova u sve tri destinacije. Na subotnjem nastupu u Bakru tako su se mogle čuti tradicionalne skladbe triju hrvatskih regija u obradama poznatih hrvatskih skladatelja (Cossetto, Ćaleta, Stanić, Prašelj, Ronjgov, Papandopulo i dr.) klasične skladbe (Lisinski) uz zanimljive i za izvođače zahtjevne skladbe iz glazbene baštine Ukrajine, Srbije i Makedonije.


Sva tri kulturno umjetnička amaterska društva, osim ljubavi prema glazbi gaje i ljubav prema svojoj zajednici i zavičaju kojeg kroz koncertna gostovanja prezentiraju, s posebnim osvrtom na tri narječja koja čine jezični identitet i uklapaju se u "Zlatnu formulu hrvatskoga jezika ča-kaj-što" koja ujedinjuje Hrvatsku (jezično, identitetski, kulturološki i politički) i koju je Ministarstvo kulture RH stavilo na listu nematerijalne kulturne baštine.


Tema koju Sklad također provlači kroz ovaj projekt je i  sve veća zastupljenost žena u odnosu na muškarce u kulturnom amaterizmu, vokalnim ansamblima i folklornim skupinama, pa se sada već može reći da su žene u Hrvatskoj nositeljice kulturnog amaterizma. Tako je i Triptih, projekt suradnje ženskih zborova, uz odličnog mentora, Bojana Pogrmilovića i odlične zborove Pučpuljike i Contesse, dao doprinos posebno ženskom amaterskom pjevanju kroz koji Sklad raste i napreduje. Ovaj projekt  sažima i sve ideje i poruke koje Sklad želi poslati u godini  proslave  svoje visoke obljetnice, 145-og rođendana, a to su postizanje izvrsnosti u amaterskom pjevanju, osobni napredak i doprinos  kulturi lokalne zajednice.


U Skladu naglašavaju da subotnji završni koncert projekta Triptih  ne označava i kraj suradnje zborova, baš naprotiv, otvara nova vrata daljnjim zajedničkim glazbenim promišljanjima.