Bakar 9. listopad 2019.

Stare pomorske karte izložene u crkvici Sv. Margarete

Stare pomorske karte izložene u crkvici Sv. Margarete
Izložba “Portulani i izolari Pomorske škole Bakar” svečano je otvorena u crkvici Sv. Margarete u Bakru, u sklopu obilježavanja 170. godina Pomorske škole Bakar.

Zanimljiva izložba “Portulani i izolari Pomorske škole Bakar”, čiji je autor Bore Štrbac, danas je svečano otvorena u bakarskoj crkvici Sv. Margarete.  


Eksponati, reprodukcije starih pomorskih karata, su nastali zahvaljujući vrijednim povijesnim dokumentima, koje je Pomorskoj školi Bakar darovao njen bivši učenik Josip Janković, koji maturirao sada već davne 1957. godine. 


“Pomorstvo je za mene bilo poziv još od mladosti jer potičem iz pomorske obitelji. Iako papirnati to su instrumenti s kojima se je nekada plovilo i ja sam ih sa zadovoljstvom poklonio školi. Ne iz obaveze već iz zadovoljstva što sam bio u mogućnosti vratiti nešto školi koja mi je u životu mnogo pomogla”, poručio je kapetan Janković.


Izložba je otvorena povodom obilježavanje 170. obljetnice Pomorske škole Bakar, najstarije je strukovne škole u Hrvatskoj. Proslava velike obljetnice nastavit će se u petak, 11. listopada, kada će se u Domu kulture Matija Mažić, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, održati svečana akademija