Bakar 21. studeni 2022. Dunja Sabljar- Štrbac

Svečano obilježeno 145 godina bakarskoga Sklada

Svečano obilježeno 145 godina bakarskoga Sklada
Glazba je najljepši način na koji se može proslaviti jedna tako važna obljetnica, a tu su uz bok Skladu svoj doprinos dali i prijateljski zborovi Zora iz Karlovca i Jeka Primorja iz Rijeke

Malo je udruga u Hrvatskoj koje se mogu pohvaliti tako visokom obljetnicom kao što je to KUU Sklad iz Bakra. Osnovan 1877, Sklad je sa svojih 145 godina jedna od najstarijih udruga u Hrvatskoj i upravo je taj jubilarni, 145. rođendan proslavio protekle subote, na svečanom koncertu u bakarskom Domu kulture. Glazba je najljepši način na koji se može proslaviti jedna tako važna obljetnica, a tu su uz bok Skladu svoj doprinos dali i prijateljski zborovi Zora iz Karlovca i Jeka Primorja iz Rijeke, koji su kroz proteklih osam godina Skladu uzor i daju mu smjernice. Koncert je svojim izvanrednim nastupom uveličao i glazbenik Mihalj Ivković uz klavirsku pratnju maestra Igora Vlajnića.


Program je bio raznolik, od klasičnih skladbi ‘a capella’, umjetničkih obrada tradicijskih pjesama renomiranih svjetskih i domaćih skladatelja. Moglo bi se reći da je program veličao prvenstveno hrvatsko stvaralaštvo iz od romantičnog preporodnog doba pa sve do najpoznatijih suvremenih autora. U samoj završnici okupila su se sva tri zbora i publiku počastili biserima hrvatskog stvaralaštva, Kolom iz opere Ero s onoga svijeta, Jakova Gotovca, arijom U boj, u boj, Ivana Zajca te skladbom Moja diridika, u obradi Emila Cossetta, trima djelima koja su u izvedbi moćnog korpusa od 60- ak pjevača zvučala veličanstveno.

Brojna publika, simpatizeri i prijatelji Sklada, ljubitelji zborske pjesme, ispunili su Dom kulture te popratili skoro dvosatni program i burnim aplauzom nagradili sve izvođače, koji su  redom pokazali da njeguju vrhunski glazbeni izričaj, bilo da se radilo o profesionalnim ili amaterskim glazbenicima.


Udruga Sklad uputila je iskrene i tople zahvale svim partnerskim udrugama, financijerima, umjetničkim voditeljima i prethodnim predsjednicima na njihovom doprinosu u radu i održanju aktivnosti udruge, na pomoći i donacijama te na posjećivanju koncerata i aplauzima koji su poruka i podrška u radu. Predsjednica Sklada, Dunja Vladislović, zahvalila je i svim sadašnjim i bivšim članovima Sklada, koji nisu odustali od Sklada i sačuvali ga za buduće generacije. Posebnu zahvalu uputila je članicama i članovima sekcija Sklada, koji podižu razinu programa, organizacije i prezentacije i koji su Sklad i Bakar pozicionirali na kulturne mape ne samo naše županije, nego i šire, koji žive ovaj grad kulturno i dostojanstveno.
 
Prema riječima Dunja Vladislović, Sklad je danas snažna udruga koja djeluje kroz više sekcija, koja je razvila i organizacijske i provedbene kapacitete, koja nije posrnula u doba korone i koja se uspješno nosi s projektima i financiranjima te je trenutni rad i kvalitetu Sklada ocijenila najboljim u proteklih osam godina otkada je ona predsjednica. Također je pohvalila članove Sklada, koji u su u ovoj godini do sada prezentirali 40-ak kvalitetnih programa- koncerata, akcija i izložbi, naglašavajući da takav jedan angažman od svakog člana iziskuje da Sklad stavi rame uz rame sa svojim osobnim problemima i težnjama i da ga učini temeljnim dijelom svog života i svojih obitelji.


“Djelovanje za korist zajednice oplemenjuje ljude te smo radom u  našem Skladu i mi članovi  postali bolji ljudi, postigli smo da Grad Bakar izgleda bolje, da naša županija izgleda bolje, jer grad nisu građevine nego ljudi. A mi kao ljudi učimo ponovno nešto što su naši predci znali, poštovati svoj grad i zavičaj, ulagati sebe u njega i graditi ga”, emotivno je istaknula Vladislović, te naglasila da u Skladu ostaju vjerni njegovom 145-godišnjem geslu “Skladno naprijed!”, a to znači naprijed u stvaranju  kulturnih sadržaja najviše razine kvalitete, naprijed u promicanju pozitivne slike Bakra, naprijed u suradnji i stvaranju bliske i tople sredine za sve građane Bakra.


Program proslave 145. godišnjice odvija se uz sufinanciranje Ministarstva kulture i medija RH, Grada Bakra i PGŽ, ali i uz donacije građana, tvrtke Login iz Rijeke, TZG Bakra i VMO Bakar, kojima se Sklad zahvalio na potpori i pokroviteljstvu, dok su priznanja i zahvale Sklada povodom ove važne obljetnice dobili financijeri, stručni suradnici, maestra Nina Simčić i Igor Vlajnić, voditelji sekcija, Miljenko Šegulja, Mladen Cvijanović, Dmitrij Čegodajev i Franjo Vicić te dirigentica Nada Matošević. Priznanja su dobili i nekadašnji predsjednici Sklada Ivan Šamanić, Josip Luzer, Ante Sobol, Miodrag Paulić i Vesna Večerina. Veliko hvala iz Sklada su uputili i bakarskim udrugama Gradska straža Bakar, Bakarska gospoda i kapitani, Društvo naša djeca Bakar, Udruga umirovljenika Grada Bakra, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Bakar, Udruga La Bamba, SPD Luben Bakar, Dobrovoljno vatrogasno društvo Bakar te VMO Bakar, koje su velika podrška u njihovom radu.


Poruka Sklada je da će nastaviti svoj rad i težnju da bude bolji, kvalitetniji, njegovat će izvrsnost u glazbenom amaterizmu i poticati osobni razvoj svakog pojedinog člana,  izdizanje iz prosjeka, pomicanje osobnih granica i ograničenja u glazbenom i svakom drugom pogledu.